23.01.2016 | 0:01
Скандално! Лекари оперират с дрелки
Ужасът, сред който отдавна живеем

Оперираме с дрелки, купени от строителните хипермаркети. Няма пари, алармира през седмицата варненският ортопед Ивайло Митковски. Изявлението му предизвика стряскащи отзиви в медиите. Митковски е общински съветник от болница “Св. Анна” и с думите си искаше да смили колегите си в местния парламент да отпуснат 2.5 млн. лв. за купуване на болнична техника.

Ползването на строителни уреди от ортопедите въобще не е единствен случай. Преди 4 години доктор Атанас Кацаров от “Пирогов” се оплака, че работи с истинска шлосерска бормашина при слягане на игли за екстензия – процедура при наместването на костта. Лекарят призна, че по този начин е оперирал деца и тъй като бормашината понякога блокира, „процедурата” приличала на къртене на плочки.

“Ако сте родител, няма ли да ме пребиете”, попита публично Кацаров. С изявлението си той искаше да обърне внимание върху мизерията и допотопната техника, при която са принудени да работят лекарите. И де що имаше телевизии, го поканиха да разкаже. Днешните “шок и ужас” по варненския случай показва обаче, че темата просто е забравена. Ортопеди споделиха, че строителната техника принципно върши същата работа като медицинската, но е многократно по-евтина. Освен това се подменя лесно. Затова лекарите обикаляли вериги като “Практикер”, “Мюсю Бриколаж” и т.н., за да я набавят. Разбира се, всичко е за сметка на медицинския специалист и психиката на пациента.

“Едната машина е поправяна сигурно 20 пъти. Батерията на бормашината свършва и какво остава да направиш? Да затвориш болния и да си излезеш? Не. Пробиваме на ръка, както са го правили преди 60 години”, заяви Кацаров пред списание “Тема” преди четири години. Той бе разказал и други случки: “Рентгенът, с който работехме, е отвратителен. В един момент спира и минаваме на рентгенови снимки. Но представете си разликата: да направиш 20 снимки, за да видиш проекцията на счупеното място, или да работиш със съвременен рентген и да го гледаш на телевизионен екран. Колегите са перфектни специалисти, иновативни, с това компенсират недостига на средства.

Ако дойде лекар от чужбина да работи в нашите условия, ще се хване за главата и моментално ще избяга”. Същото днес сигнализира и Митковски. “Не е само при нас. В повечето болници ситуацията е точно такава”, заяви варненският лекар. С една дума – за четири години нищо не се е променило. След още четири вероятно пак ще се изненадаме от същата “новина” – все така за сметка на лекари и пациенти.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране