02.08.2015 | 16:56
След “Преса” фалира и “Стандарт”
Смъртта на вестника е планирана отдавна, но се е изчаквало да се уредят далаверите с прехвърлянията на собствеността

Фалит и на вестник “Стандарт”. Това е следващата стъпка на Делян Пеевски, която ще бъде изпълнена от подставени лица. Славка Бозукова, която стана горд собственик на сайта “Блиц” и жълтия “Шоу” без да е известен произхода на парите й, е извадена от управата на “Стандарт”. Формален акт, за да може изданието да бъде закрито, а дължимите около 13 млн на фирма, близка до Цветан Василев и КТБ записани на гърба на данъкоплатците.

От една година се знае за неплатените дългове на “Стандарт”, пише “Фрог”. В пуличното пространство бяха публикувани факсимилета на нотариални покани към “ГМ Прес” АД, съиздател на “Стандарт”. Първата нотариална покана от “Булит 007” ЕООД с управител Димитър Свещаров към “ГМ Прес” АД (съсобственик на в. “Стандарт”), представлявана от Кирил Захариев, е за възстановяване по силата на договор между двете фирми на 2 млн евро. Договорът е от 07.09.2011 г. Надлежно подписан от Захариев и Свещаров. Следва друга нотариална покана към “ГМ Прес” за 600 000 евро. Има и трета – също за 600 000 евро. Четвъртата е за 700 000 евро. Петата вече е за 2,5 млн евро.

Общо дългът е 6,4 милиона евро или над 13 млн лева. Ако се изчислят и лихвите, нещата стават съвсем космически. Въпреки това по договорите не е погасен нито лев. Прокуратурата и НАП обаче не проявяват интерес към мътилката около изданието и последвалите криминални сделки.

Смъртта на вестника е планирана отдавна, но се е изчаквало да се уредят далаверите с прехвърлянията на собствеността, за не се връщат милионите, а Пеевски да сложи ръка и върху тези медии. Схемата се реализира, “Преса” вече спусна кепенците, прокуратурата и НАП продължават да нехаят.

Според някои слухове в медийните среди, доскорошният собственик на “Блиц”, “Шоу” и още няколко издания Георги Илиев е бил притискан и принуден да продаде медиите си. Рекетът е извършен от кръга #КОЙ по мафиотски маниер.

Третата стъпка е затварянето на “24 часа” и “Труд”. Обещанието на КОЙ е на тяхно място да се появи нов проект. С тази залъгалка в момента се опитват да неотрализират евентуална реакция на журналисти, които отдавна са наясно с мафиотските схеми на картонените собственици и ехните кукловоди. Стефан Ташев, шеф на криминалния отдел в затворения “Преса” вече повдигна завесата за мръсните игри около съсипването на изданието.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране