31.01.2024 | 21:40
След срещата на Киро Петков със Спас Русев: КЗК спешно ще позволи продажбата на „Булсатком“
Комисията ще разреши безуславно скандалната продажба

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се очаква да обяви поредно спорно решение, което ще пренареди сериозно телекомуникационният сектор в България. Както съобщи Mediapool, комисията възнамерява да одобри сделката на собственика на „Виваком“ United Group по придобиване на едноличен контрол върху дружеството на бизнесмена Спас Русев „Вива Корпорейт България“, притежаващо най-големия сателитен оператор у нас „Булсатком“. Mediapool разполага с подготвеното решение, което трябва да бъде прието утре – 1 февруари.

Сайтът отбелязва, че то е взето за изключително кратък срок – едва 1 месец, при положение че на КЗК ѝ трябваха между 5 и 9 месеца да оцени ефекта от друга сделка на „Виваком“ – тази за придобиването на регионални кабелни и интернет оператори.

Това се случва в момент, в който партиите от управляващото мнозинство все още преговарят как ще се извършат смените в регулаторите, сред които КЗК, която с изтекъл мандат, е ключова.

Документът сочи, че КЗК ще разреши безусловно придобиването. Това се базира на изчисленията на антимонополния орган, че пазарният дял, който ще формира „Юнайтед Груп“, ще е 41 на сто и няма да има господстващо положение.

Мнозинството от комисарите в КЗК, които и досега са приемали за меродавна едниствено и само аргументацията на „Виваком“, не виждат проблем и в това, че телекомът притежава изцяло каналната мрежа за полагане на кабелите на доставчиците на интернет и телевизия, отбелязва Mediapool.

В кулоарите на парламента съпредседателят на ПП Кирил Петков, който бе засечен от жълт сайт миналата седмица в кафенето на централен столичен хотел със Спас Русев, коментира, че “ от ПП са притеснени, ако се окаже вярно, че утре КЗК ще одобри сделката между „Юнайтед груп“ и „Булсатком“. „Притеснителното е, че КЗК, ако наистина взема решения без никакъв коментар, просто одобри за нещо, което може да се отрази на хиляди българи за цената на телевизията и за възможността на селекциите, и на възможностите българите да имат такива доставки, без коментар от КЗК, това много ни притеснява“, отбеляза той.

По думите му това са типичните решения на КЗК от миналото. „Ние вярваме, че реформата в КЗК трябва да стане много бърза. Ние ще вкараме нов закон“, съобщи Петков и добави, че не трябва да се чака нито ден повече и смяната на КЗК, и на закона трябва да стане огромен приоритет.

Утре в 9 ч. пред сградата на КЗК синдикалисти от „Булсатком“ ще протестират срещу одобряването на сделката. Те твърдят, че това ще доведе до увеличаване на цените за крайния клиент, нещо от което досега „Булсатком“ са се въздържали за разлика от останалите кабелни оператори, и че се страхуват за работните си места.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране