15.05.2024 | 10:57
Следващият премиер ще се казва Бойко Борисов?
Основната пречка за неговото завръщане вече я няма - посланик Херо Мустафа

За мен най-любопитното на тези избори е дали Бойко Борисов ще стане премиер веднага след тях, или ще има още едни през есента, преди отново да се завърне на бял кон в Министерския съвет. Мисля, че основната интрига е тази, а от политическия инстинкт на Борисов зависи кога в България отново ще има редовно правителство.

Основната пречка за неговото завръщане вече я няма. И това не беше „Промяната“ и карикатурните опозиции на ГЕРБ в последните три години, а решението на американското посолство да престане да работи с Борисов и Пеевски. През 2020 г. тогавашната американска посланичка Херо Мустафа реши, че десетгодишното управление на ГЕРБ, подкрепяно от ДПС, е изхабено и трябва да се търсят нови лица, които да гарантират американския интерес в България. И то на фона на задаващата се украинска криза и изострянето на сблъсъка с Русия. И Борисов, и Пеевски в миналото показваха гъвкавост и работиха добре както с едната, така и с другата страна. В условия на директен сблъсък с Русия, на американците им трябваха хем нови, хем предани лица.

Първо заложиха на Слави Трифонов (ново лице за политиката тогава), после на Кирил Петков и Асен Василев в комплект с дългогодишната клиентела в лицето на Христо Иванов. Ако си спомняте преди едни от многобройните избори САЩ включиха Пеевски в списъка „Магнитски“. Това стана през юни 2021 г., точно преди Слави Трифонов и ИТН да спечелят първото място. Включването на Пеевски целеше да бъде отрязан властовият и финансов ресурс, който поддържаше спойката между ДПС и ГЕРБ, и да се държи Борисов в примка, за да не си позволява волна програма. Американците предвидливо не унищожиха нито него, нито Пеевски, преди да са се уверили, че има с кого да работят дългосрочно в България. А и електоратите на ДПС и ГЕРБ се оказаха най-стабилната величина в последните години, което нямаше как да бъде пренебрегнато от тях.

Както споменах, първата идея беше Борисов да бъде изчегъртан чрез Слави Трифонов. Американците не бяха изчислили, че Трифонов е продукт на същата олигархия, която се опитаха да сменят. Неговото дългогодишно присъствие на екран в най-голямата телевизия и в най-гледаното време бе възможно благодарение на хора като Илия Павлов, Ахмед Доган, Бойко Борисов, Васил Божков и силовите групировки, чийто шут беше Слави Трифонов на младини.

Борисов и Пеевски държаха Трифонов много преди американското посолство да се опита да ги чегърта чрез него. Когато той спечели изборите през 2021 г. заедно с „Демократична България“ на Христо Иванов, групата на Мая Манолова с „отровното трио“ и БСП, той можеше да сложи точка на ГЕРБ и ДПС. Вместо това сам бламира собствения си мандат, оттегли собствения си кандидат за премиер Николай Василев и разигра безподобни циркове, само и само да не състави редовен кабинет. Пеевски, Борисов му натиснаха бутона през Орлин Алексиев и ИТН приключи с чегъртането.

Тогава посолството реши да се преориентира към Кирил и Асен, които влязоха с летящ старт в политиката от служебното правителство на Румен Радев. Те вече бяха необвързани с ГЕРБ и ДПС и представляваха истинска заплаха за старото статукво. Спойката им с ДБ в началото беше печеливша и изглеждаше, че могат да бъдат дългосрочен американски проект. Те обаче се оказаха толкова некадърни, неадекватни и направо глупави в политическо отношение, че сами пропиляха златния си шанс да управляват България през различни коалиции в следващите 10–15 години. Тук само припомням на едро историята и не влизам в детайли, защото темата на този коментар беше друга – завръщането на Борисов на премиерския пост.

Една новина от последните дни мина някак незабелязано от медиите. Лидерът на ДПС Делян Пеевски се срещна с посланиците от Европейския съюз. Това бе официален зелен светофар за неговото политическо бъдеще, което бе сложено във фризера след „Магнитски“. Нямайте илюзии, че европейските посланици са се срещнали с него, защото е американският човек тук, а не поради други причини. Това е нещо като официална реабилитация на неофициалния управленски модел Борисов-Пеевски, който управляваше България преди протестите от 2020 г.

И Бойко Борисов, и Делян Пеевски много бързо се ориентираха в динамиката на последните години, а след войната в Украйна разбраха, че е време за рязко самоопределяне без нюанси, което ги направи шумни и категорични евроатлантици. Това, в съчетание с изумителната политическа и управленска некадърност на Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов, ги върна отново на власт.

Дилемата пред Борисов на тези избори ще е дали веднага да поеме пряко контрола върху управлението, или да изчака още малко за големите геополитически развития – войната в Украйна, която се очертава като фиаско за Запада, новата Европейска комисия след европейските избори, която ще стане ясна чак през есента, но най-вече американските избори, от които пряко зависи българската политика. Всичко това дава основания да се мисли, че Борисов няма да бърза с решението си, освен ако не бъде принуден да го направи от поредната некадърност на ПП-ДБ. Тяхната предизборна кампания е катастрофална и те могат да се сринат до трето или четвърто място. Във всеки случай, ако разликата между ГЕРБ и втория е повече от 10%, ще е много трудно на Бойко Борисов за пореден път да обясни, че трябва пак да ходим на предсрочни избори, а не да се състави редовен кабинет. Във всеки случай си мисля, че следващият редовно избран премиер ще е той, а не друг. Независимо кога ще стане това.

Явор Дачков

1 коментар

  1. пешо каза:

    абе Дачков ли си Врачков ли си , що не се гръмнеш бе?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране