28.04.2015 | 11:13
Сливат 9 болници, съкращават 400 чиновници
Здравното министерство стартира нова реформа - обединява административни услуги

Министерството на здравеопазването започва сериозно преструктуриране на болници. Идеята на ведомството на Петър Москов е да слее администрациите на девет университетски болници в София, съобщи зам.-министърът Бойко Пенков пред БНТ.

Засега единственият ясен ефект е, че ще бъдат съкратени около 350-400 души от администрацията. Реформата беше обявена изненадващо още в петък, но тогава от ведомството обявиха само за сливането на болниците „Св. Иван Рилски“ и „Александровска“. А мотивът – намаляване на чиновническия апарат.

Сега се предвижда всички девет държавни болници в карето около „Александровска“ да работят с обща администрация, но без да се сливат дейности. Става въпрос за „Св. Екатерина“, „Майчин дом“, Инфекциозна болница, Белодробната болница, Педиатричната болница и др.

„Александровска е с над 100 човека администрация. Майчин дом – с над 100 човека администрация, в „Св. Иван Рилски“ са над 50-60 човека администрация. Искаме да обединим административните дейности, това е лично мое предложение, да обединим административните дейности в една. Цялата международна дейност, счетоводни услуги, правни услуги, доставки – всичко това нещо да се случи, болниците да извършват само присъщата за тях работа“, обясни Пенков.

Идеята е да бъде създаден борд, в който ще влизат директорите на лечебните заведения. „Всички болници създават едно дружество, то се управлява от борд, в който влизат директорите на всички болници и цялата тази неприсъща, немедицинска дейност на болниците се изнася навън“, поясни Пенков.

„Наред с въпросителните около реализирането на самата реформа не е ясно какви ще са финансовите икономии от създаването на обща мегаструктура, но те със сигурност няма да са достатъчни за покриване на дълговете на болниците. Затова се обсъжда идеята болнични терени и сгради, които не се ползват, да се продадат“, посочи още зам.-министърът.

Обсъждала се и възможност да се направи болничен консорциум между областни и общински болници. Такава идея има за Бургас и Хасково.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране