07.02.2024 | 14:43
Смях! Прокурори разследват теч на тайни през ваучери за храна в разузнаването
Според Атанас Атанасов случаят е пробив в националната сигурност

Прокуратурата разследва теч на тайни през ваучери за храна за циилното разузнаване. Това става ясно от официално съобщение на държавното обвинение.

Сигналът, по който работи прокуратурата, е по сигнал за нарушения на Закона за защита на класифицираната информация от Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР). Той се отнася за проведена обществена поръчка за избор на оператор за изработване на ваучери за храна, при която е допуснато нарушение, свързано с данни на служители на ДАР.

По случая е била възложена и проведена предварителна проверка от Държавна агенция „Национална сигурност“, след което наблюдаващият прокурор от СГП е постановил отказ за образуване на досъдебно производство. Той е приел, че не са установени данни, обосноваващи корупционно или друго деяние, съдържащо признаците на престъпление от общ характер по смисъла на НК.

По разпореждане на Върховна прокуратура обаче, в Софийска апелативна прокуратура е извършен контрол за законосъобразност на постановление за отказ от образуване на досъдебно производство на Софийска градска прокуратура. Прокурор от Софийска апелативна прокуратура е установил, че постановлението следва да бъде отменено като „необосновано, неправилно и незаконосъобразно“.

Материалите по досъдебното производство са върнати на Софийска градска прокуратура за продължаване на разследването.

За пробив в сигурността, свързан с ДАР, заговори първи в края на януари депутата от ПП-ДБ Атанас Атанасов. По БНТ той обяви, че е имало „пробив в националната сигурност през агенцията, изтичане на класифицирана информация и осветяване на служители на разузнаването“.

Ден по-късно от ДАР обявиха, че твърденията на Атанасов са неверни. „ДАР, като служба за сигурност, не разполага с данни за разгласяване на класифицирана информация, включително такава, касаеща нейни служители. Приключените проверки на прокуратурата и ДАНС потвърждават липсата на пробив в националната сигурност чрез ДАР. Подробна информация по случая е докладвана на министър-председателя“, обявиха от разузнаването..

Днес, еднага лед като стана ясно, че Софийска апелативна прокуратура отмени постановление за отказ от образуване на досъдебно производство за нарушения на Закона за защита на класифицираната информация от ДАР,  Атанасов пак реагира и обяви пред журналисти, че според него по случая трябва да бъде образувано досъдебно производство за длъжностни престъпления, както и да се разследва прикриване на случая от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

„Това е тежко на правилата за работа с класифицирана информация“, казва Атанасов. „Става въпрос за обществена поръчка за ваучери за храна, които се раздават на служителите от разузнаването. Когато отидат служителите на разузнаването в магазина, тези, които им виждат ваучерите, си давате сметка какво става“, добавя той. Неговата теза е, че по този начин може да има осветяване на хора от разузнаването.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране