01.02.2024 | 10:46
София може да остане без кмет
Проф. Михаил Константинов намекна, че е възможно съдът да касира изборите и коментира, че това ще е голям срам

Може да се касират изборите, но не и да се каже кого сме избрали. Така бившият председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов отговори на въпроса на водещата на „Тази сутрин“ по бТВ Мария Цънцарова дали може да се окаже, че избралите не са избрали Васил Терзиев, а Ваня Григорова за кмет на София.

Остават около две седмици до момента, когато ще разберем дали ще има нови избори в София за общински съвет или временен председател. Това са двете алтернативи, които очерта в последното си телевизионно интервю в предаването „120 минути“ кметът на столицата Васил Терзиев, припомня водещият на „Тази сутрин“ Златимир Йочев.

„Едно от нещата, които няма да може да проверим е свързано с факта, че каквото и да стане с това, което Администратият съд – София възложи да бъдат проверени всичките 1659 протокола, е че ние няма да имаме пълен анализ на онова, което се е случило на изборите“, каза пък бившият заместник-председател на Обществения съвет към ЦИК Румяна Дечева.

„Ще знаем единствено дали тези документи и флашките или повторното преборяване, ако такова бъде извършено, съответства на записаното в резултатите. Това е нещо, което в други европейски страни се случва на всички избори и може да бъде предизвикано за всяка секция“, добави тя.

Не е нормално, че едни застъпници, излъчени от партиите, не са били там, за да защитят волята на техните избиратели, коментира Дечева.

„На заседанието в съда се каза, че нито една от флашките не е с квалифициран подпис и някой трябва да вземе решение дали на бъдещите избори да е такъв или да има няколко различни нива на защита. Напълно съм убедена, че тези флашки не са липсващи, но са със залепен стикерче върху тях. Огромно количество са. Ако някой си постави като цел на живота си да ги намери, ще го направи“, добави тя.

„Трябва да кажем какви са възможните изходи. Разликата между двамата кандидати е много малка – 4500 гласа. При 1659 секции това са около 2-3 гласа на секция. Ако се констатират нарушения, чиито брой и посока е такава, че тази разлика да се анулира, тогава съдът може да касира изборите и президентът трябва да насрочи нови“, обясни математикът.

„Това се е случвало в малки общини. Ще бъде много голям срам и безобразие, ако в София се случи такова нещо“, добави той.

„При първата проверка са открита разлика. Вписани са 541 гласа по-малко за Ваня Григорова и 196 повече за Васил Терзиев“, каза пък Цънцарова.

„Когато има големи избори като тези, когато се броят стотици хиляди бюлетини, повторното преброяване е кошмарно и не трябва да се допуска. Нищо добро не произлиза от него“, коментира професорът.

„Какво броят сега – едни бюлетини, които са съхранявани не по надлежния ред в мазета при парцалите на чистачката. Много често такива чували са подмокрени. Текла е вода отгоре. Яли са ги мишките. Това са никакви документи. Затова партиите да си гледат работата по време на избори и да не се допуска повторно броене!“, подчерта той.

Никой не е казал, че ако Столичния общински съвет не си избере председател, трябва да има нови избори, обясни Константинов.

„Имаше едни от „Спаси София!“. Да вземат да я спасят и да си изберат председател на Общинския съвет. Това е безобразие! Подигравка е с избирателите. Аз ще се изселя от София“, каза още той.

4 коментара

  1. Най- каза:

    добре ще е да има нови избори съвместно с европейските, та да мине с един масраф.На всички ни стана ясно,че тези избори са фалшифицирани и резултатите са лъжливи!

  2. Явно каза:

    тия изпълнения не са нови и няма начин, да не е знаел или поне подозирал, но досега си траеше, нали?

  3. Да се каза:

    изселва от София, след като най-накрая се престраши да каже част от истината,която сигурно не е била тайна за него. Явно далаверата не е била само на сегашните избори.

  4. Vili каза:

    Как да му вярваме на М.Константинов като бивш шеф на Информационно обслужване винаги казваше кой печели.Значи за сетен път става така,че печели не този за който може би се гласува, а този който брои или този, който отразява резултатите …Машинации…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране