19.03.2023 | 11:02
София обяви кривите релси на трамвай №5 за планови
Проектът за ремонта е такъв, обявиха от Столична община
Макар че публично от Столична община и от ГЕРБ яростно отричат, че релсите по току-що ремонтираното трамвайно трасе на бул. ”Цар Борис III” са криви, общината все пак призна, че в определени участъци изкривявания има. Това обаче било предварително планирано и било част от проекта за обновлението на релсовия път.

Признанието е направено от зам.-кмета по строителството инж. Ангел Джоргов в отговор на сигнал на гражданин за проблеми с движението на трамваите в участъка при болница “Пирогов”. Софиянецът пише на общината, че релсите в зоната са криви и прилага снимки. “Peкoнcтpyкцията нa тpaмвaя в участъка между Руски паметник и “Пирогов” приключи. Въпреки това има осезаеми проблеми с релсовия път. Трамвайното трасе видимо е криво и при движение трамваите се клатят. Моля да се направи проверка на фирмата изпълнител на проекта и да се излезе със становище”, настоява той.

При ремонта на трасето по бул. “Цар Борис III” е извършено намаляване на междуосието на линиите от 3,80 на 3,60 м с цел разширяване на спирковите перони, обяснява в отговор зам.-кметът. В района на “Пирогов” обаче се наложило релсите да бъдат положени, оформяйки крива. “Поради неотложна необходимост, пероните на спирка “Пирогов” са обновени и разширени в посока на пътните платна, тъй като тогава е било невъзможно разширение в посока на релсовия път. Съответно междуосието в зоната на перони “Пирогов” остава 3,80 м. При изпълнението на проекта новият релсов път е доближен до перон “Пирогов” посредством 4 криви с радиус 2000 м във въпросния участък. Това са големи радиуси, които не се отразяват на комфорта и безопасността на пътуване”, твърди инж. Джоргов.

Сигналът до зам.-кмета е изпратен още през февруари, а темата за качеството на ремонта на трамвайното трасе по бул. “Цар Борис III” се разгоря през март. След ареста на собственика на фирмата-изпълнител “Хидрострой” Велико Желев общинският съветник от “Спаси София” Борис Бонев публикува снимки на разкривените релси. Те бяха от същия участък, за който сигнализира и жителят на София. От ГЕРБ обаче организираха остра кампания срещу “Спаси София”, като обвиниха гражданската организация в разпространяване на фалшиви новини и на манипулирани снимки. Бивши депутати на ГЕРБ даже се снимаха на булеварда да докажат, че не виждат криви релси.

По същия начин се разви историята и с кривите жълти павета пред Народното събрание преди октомврийските избори. Тогава от Столична община и ГЕРБ отново се снимаха на мястото и обвиняваха критиците си, че са манипулирали снимките. След вота на 2 октомври ГЕРБ смениха тона, признаха за некачествените дейности и пуснаха в обращение тезата, че на фирмата-изпълнител “Трейс Груп” не бил платен нито лев и че Столична община ще задължи строителя да извърши пренареждане за своя сметка, пише още “Сега”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране