03.05.2015 | 16:44
“Софиямед”: Инцидентът с бебето се използва за компрометиране на болницата
Скандалното лечебно заведение с оправдава с писмо до медиите
Ужасният инцидент с новородено шокира целия екип на лечебното заведение и обществеността. За съжаление поводът се използва за компрометиране и демонизиране в медийното и обществено пространство на болница, в която работят доказали се специалисти, които ежедневно се борят за живота и здравето на хората.Това се казва в разпратена до медиите позиция на ръководството на болница “Софиямед” във връзка с констатираните в лечебното заведение нарушения, обявени в предварителния доклад на агенция “Медицински одит”.

Акушерката, нанесла побой над бебето, редовно е давала 24-часови дежурства без почивка, сочи предварителният доклад на агенция “Медицински одит”. Проверката установява още сериозни нарушения в лечението на новороденото, в структурата и управлението на лечебното заведение, в стандартите по неонатология и в спазването на трудовото законодателство.

В позицията си ръководството на болницата заявява, че цели да даде яснота за предприетите действия  за стабилизиране на състоянието на пострадалото бебе. На 18 април сутринта дежурният в отделението екип установява, че детето е неспокойно, с по-изразена жълтеница и температура. След изследвания се преценява, че е необходимо кръвопреливане, което приключва в 18.30 часа, обясняват от болницата.В текста се разказва, че въпреки това състоянието на детето не се подобрява, а в късния следобяд се появява оток на главата му. И тъй като никой към този момент не е допускал причината за влошаване, усилията на лекарите са насочени към борба с анемия, а не с травма, се казва в позицията.

Ето и останалата част от нея:

Отокът на главата обезпокоява дежурния лекар и той търси неонатолог от отделение с по-високо ниво на компетентност, в случаят болница Токуда. След разговори между лекарите в двете болници детето е преведено за реанимация, диагностично уточняване и терапия на неясно възникнало влошаване на състоянието. При разговор между лекарите е уточнено, че допълнителни параклинични и инструментални изследвания ще бъдат направени на място в болница “Токуда” –  според динамиката, състоянието и новопоявили се симптоми. Детето е преведено в 19.30 часа на 18 април.

Уточняваме, че всяко състояние се преценява прецизно и се проследява в динамика. На prima vista диагноза не се поставя!  Както е известно – и от болницата, в която е преведено детето съобщават четири дни по-късно за оказано насилие с неизвестен извършител .
Твърденията, че детето не е прегледано и проследено в УМБАЛ “Софиямед” не отговарят на истината. За проследяването, стабилизирането и поддържането на жизнените му функции са извършени необходимите лечебни действия! Надяваме се, че предоставената информация  по възникналия въпрос ще даде яснота. Покрай войната, която се води срещу УМБАЛ “Софиямед”, се забравя, че в дъното на скандала е едно жестоко пострадало малко дете.
Ръководството на УМБАЛ “Софиямед” се извинява на родителите, които независимо от техните желания,са длъжни да понасят всичко това отново и отново. Относно изнесената информация за изработените часове по граждански договор на акушерката Емилия Ковачева ръководството на УМБАЛ “Софиямед” заявява, че от началото на годината – 2015 г. тя действително е положила 240 часа допълнителен труд – за четири месеца.
Конкретно за месец април обаче – тя е положила 2 дежурства по 24 часа от началото на месеца, а от 10 до 15 април 2015г. е имала 5 свободни дни! Ужасният инцидент се случва на 17/18.04. 2015 година. Относно камерите, поставени в лечебното заведение постъпиха различни забележки – от “защо не се гледат непрекъснато” до “защо са поставени и дали не се нарушават правата на пациентите”. Заявяваме, че благодарение на камерите стана възможно да открием извършителя, а относно нарушените права на пациенти – на различни места в болница има стикери, които дават информация за наличните камери.
Във връзка с обвиненията, че укриваме факти заявяваме, че с цел да не се възпрепятства работата на компетентните органи всеки от нас е подписал декларация да не изнася информация. Затова сме умерени в изказванията и медийните си изяви!
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране