28.04.2015 | 19:49
„Софиямед“ обвини акушерката за побоя: Като обладана е във видеото
Всички в скандалната болница били "шокирани" от Емилия Ковачева

„Тази необяснима жестокост е като на обладан човек във видеото.“ Така началникът на акушеро-гинекологичното отделение в столичната болница „Софиямед“ д-р Валери Нецов си обяснява поведението на акушерката, която е обвинена в опит за убийство на новородено. Университетската болница днес даде пресконференция, на която отново изложи своята позиция по случая, както и разпространеното в медиите видео от инцидента, станал на 17 срещу 18 април.

По думите на Нецов акушерката не е имала никакви особености в характера. „Безконфликтна. С чувство за хумор. Страшно отговорна към собствените си деца – едното е първи курс „Фармация“, а другото – в десети клас“, каза още той и добави, че тя е била една от най-сигурните акушерки, с които колегите й нямали никакви притеснения да работят, особено при нощни дежурства.

На 18 април (събота) сутринта майката на бебето е забелязала рязка промяна в поведението на бебето и се е свързала с д-р Владова, която е направила цезаровото сечение. След преглед се установява, че има необясними травми по главата на детето, посочи управителят на „Софиямед“ д-р Йордан Пелев. След това детето е преместено за лечение в болница „Токуда“, с която „Софиямед“ има договор, тъй като при тях няма детско отделение по „Неонатология“. След установяването на уврежданията от „Токуда“ са подали сигнал в Агенцията за закрила на детето и в полицията.

Същевременно д-р Владова е уведомила шефа си д-р Валери Нецов, а той д-р Йордан Пелев. Веднага е сформирана комисия за установяване на фактите около случая. Заради сигнала на майката, че от събота сутринта има промяна в поведението на бебето, проверката е започнала с преглеждането на видеозаписите от 17 срещу 18 април.

„Обемът на записите е голям и затова беше необходимо време за тяхното преглеждане“, заяви Пелев и добави, че на 22 април е установено, че има запис с насилието на акушерката над бебето. След това тримата членове на комисията, включително управителят на „Софиямед“, са установили самоличността на акушерката и веднага са подали сигнал до прокуратурата и полицията.

Попитани дали от „Софиямед“ първи са подали сигнал до компетентните органи, преди „Токуда“, д-р Пелев отговори, че това е станало веднага след установяването на самоличността на акушерката. Дотогова те не са подавали сигнал, защото първоначалните съмнения са били, че новороденото е било изпуснато – или от някой от родителите, или от медицински служител. „Поне веднъж-два пъти в живота на бебето стават такива работи“, каза д-р Валери Нецов.

Всички в болницата сме шокирани от случилото се, повториха няколко пъти и шефът на акушеро-гинекологичното отделение, и управителят на болницата. Нецов разказа, че на 23 април сутринта той е съобщил и на останалите служители в отделението. „Всички се разплакаха“, посочи той и добави, че такова нещо никой не е виждал през живота си. В нощта на инцидента никой от останалите дежурни не е установил нищо необичайно в поведението на акушерката.

По принцип по време на нощна смята петима за дежурните в АГ отделението – един акушер-гинеколог, една акушерка за оперираните и бременните жени, един неонатолог и сестра, която да му асистира, и една санитарка. Така е било и в нощта на инцидента. На въпрос дали от болницата са разговаряли с акушерката след установяването на инцидента, отговорът беше отрицателен, „защото вече беше арестувана“.

Акушерката е била поела 24-часово дежурство, което по закон е забранено. Според управителя на „Софиямед“ тя сама и доброволно е поискала да поеме смяната, а мотивът, че веднага след това излиза в планиран годишен отпуск. От началото на годината още два пъти е поемала денонощно дежурство, но според Пелев това не било практика в болничното заведение. От болницата отричат напълно версията, че става дума за силна преумора.

В момента в цялата болница има видеонаблюдение. Общите части – фоайета, коридори, общи помещения, се наблюдават в реално време и денонощно от фирма, наета от болницата. В останалите части, каквото е и помещението с бебета, също се наблюдава с камери, но никой не следял денонощно какво става в стаите. По думите на управителя на „Софиямед“ кадрите се пазели дълго време, без да уточни точно колко.

До дни ще има промени в АГ отделението, като всяка родилка ще има персонален код, с който ще може да влиза в системата за видеонаблюдение и да наблюдава денонощно бебето си.

„Перверзно вече стана всичко“, обобщи цялата ситуация Нецов и добави, че през изминалите седем дни в болницата работата не е спирала, а напрежението е във високи нива. „Това е една човешка трагедия. Тази жена, ако не беше тук, щеше да бъде в друга болница“, каза още той и добави, че дни наред никой не пита как е детето, как са родителите му.

След това даде за пример случая с пилота на „Луфтханза“, която разби самолет в Алпите. „От авиокомпанията платиха билети на роднините на жертвите до мястото на катастрофата, за да се простят с близките си. По време на посещението там бяха и родителите на пилота, разбил самолета, които там разбират за първи път най-вероятната версия, че синът им умишлено е разбил самолета. От „Луфтханза“ ги оттеглят от мястото, но тогава останалите присъстващи не са отправили обвинения срещу тях, а са започнали да се молят за тях“, разказа шефът на АГ отделението и добави, че българското общество е болно, абсолютно болно.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране