23.09.2022 | 22:20
Спестил ли е Руди Василев 520 бона на Гриша Ганчев и ЦСКА?
Не зная дали авторите знаят каква е разликата между отложено плащане и "подарена сума", ядосва се бившият министър

Бившият министър на спорта Радостин Василев видя „абсолютни лъжи и внушения“ от „хората на статуквото“ по появилата се истерия за анекса между „Сердика спортни имоти“ и ЦСКА за стадион „Българска армия“. Споразумението беше обявено на 5 май от самия Василев, сина на собственика на ЦСКА Гриша Ганчев – Данаил, както и представители на държавното дружество.

Тогава бившият вече министър обяви, че интересът на държавата е защитен. Самият анекс обаче не беше представен официално, въпреки че въпроси по темата към Василев имаше впоследствие и в парламента.

Сега анексът беше публикуван в сайта „Трибюн“, който според кръга „Капитал“ е близък до ГЕРБ и бившия министър на спорта Красен Кралев. Твърдението, изведено в статията е, че според анекса ЦСКА е освободен от плащането на наеми на стойност 520 хил. лева и сега ползва стадиона безвъзмездно.

Василев твърди, че това е невярно. От ЦСКА също опровергаха информацията и отново заявиха желание да модернизират „Българска армия“ със собствени средства. Червените добавят, че стъпките до евентуалното получаване на разрешение за строеж ще им струват 6 млн. лева. „Казано иначе – сума, която ЦСКА ще вложи за инвестиционен проект, който ще предостави на държавата, без гаранции за времето след евентуално издаване на разрешение за строеж“.

„Видно от съдържанието на същия (анекс) е, че ЦСКА са се задължили на свой собствен риск и за своя сметка да извършват проектиране на нов стадион на мястото на съществуващия такъв. Разбира се, както сами може да се досетите това проектиране не е безплатно и не струва 10 лева, а няколко стотин хиляди лева, или дори повече от милион, като ръководството на държавното дружество „Сердика спортни имоти“ успя да договори да не плати нито еднa стотинка за този проект, а това да бъде изцяло поето от наемателя ЦСКА“.

Василев пише още, че страните са се договорили плащането на дължимия наем да бъде отложено за периода от май 2022 г. до по-ранната дата измежду датата на сключване на нотариалната сделка или 1 март 2023 г.

„Не зная дали авторите на статията знаят каква е разликата между отложено плащане и „подарена сума“, но е добре да се ограмотяват, защото изглеждат жалки. Нещо повече, видно от клаузата на чл.3 е, че отлагането може да бъде най-късно до 01.03.2023 г., но може да бъде и за много по-кратък период, ако сегашното управление на ММС бе предприело действия по сключване на нотариалната сделка. Чрез промяна на падежа за заплащане на наемната цена не са нарушават каквито и да било държавни интереси, включително не се „подаряват“ пари“, допълва Василев.

Василев припомня, че в рамките на неговия мандат ЦСКА плати 3,14 млн. лева и изчисти неплатени наеми от 30 месеца. Клубът и министерството трябваше да изчистят отношенията си, като бяха приспаднати суми спрямо изчислената стойност на инвестицията на червените в базата в Панчарево.

„След като стана въпрос за опрощаване и инвестиции, нека припомним и вложеното дотук в базите на ЦСКА: приблизително 3,3 милиона лева без ДДС в наеми и такси и приблизително 5 милиона лева инвестиции в подобрение на инфраструктурата. И не на последно място бихме искали да напомним, че за изграждането на нов, модерен стадион в центъра на София, на мястото на рушащото се в момента съоръжение, ЦСКА ще вложи само и единствено собствени средства и средства, осигурени от инвеститори. Клубът не иска и няма да поиска нито една стотинка помощ от държавата“, пишат от ЦСКА.

Василев добавя, че по време на управлението си е освободил Светослав Русинов, който по това време е бил юрисконсулт на „Сердика спортни имоти“ и „Национална спортна база“, защото в нарушение на закона бил предложил сключване на нов договор с ЦСКА, според който клубът щял да ползва базите безвъзмездно. „Ето това, драги читатели, е професионализъм и подаряване на парични средства, чрез явно погазване на закона. Именно затова господин Русинов беше освободен от длъжността, която изпълняваше“, казва Василев и добавя, че служебният министър Весела Лечева е назначила Русинов за изпълнителен директор на „Национална спортна база“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране