10.03.2015 | 8:37
Спрян ли е проектът „Южен поток“?
Обявена е нова обществена поръчка, свързана с мегапроекта

Министерството на регионалното развитие и благоустройството е обявило търг за възлагане на обществената поръчка, свързана с българския участък от „Морски газопровод Южен поток“. Това става ясно от публикация в сайта за обществени поръчки.

Спечелилият търга, който е на стойност близо 66 хил. лв., ще трябва да изготви методика за определяне размера на обезщетението за учредяване на сервитут върху плажа „Паша дере“ край Варна и да направи оценка на правото на строеж върху морското дъно. Крайният срок за подаване на оферти от страна на участниците в процедурата е 9 април т.г.

В обявата се припомня, че „морският газопровод „Южен поток“ се състои от четири успоредни тръбопровода, транспортиращи природен газ от Анапа в Русия до Варна през Черно море. Четирите тръбопровода минават през териториалното море на Република България, излизат на сушата чрез микротунел под плаж „Паша дере 1“ и достигат до наземните съоръжения на морския газопровод близо до компресорната станция на „Южен Поток България АД“.

Обявата е публикувана от МРРБ повече от четири месеца, след като на 1 декември м.г. руският президент Владимир Путин заяви при посещението си в Турция, че Русия няма да реализира проекта „Южен поток“. Десет дни по-късно решението беше потвърдено и в телефонен разговор между министъра на енергетиката на Русия Александър Новак и заместник-председателя на ЕК по въпросите на енергийния съюз Марош Шевчович.

Независимо от тези изявления обаче на 16 декември т.г. вицепремиер по европейските въпроси и икономическата политика Томислав Дончев каза, че все още е трудно да се каже, дали „Южен поток“ е останал в небитието.

„Ако за много от европейските държави „Южен поток“ е абстрактен проект или проблем, за България далеч не е е такъв, каза тогава Дончев. България е в процедура, понякога в буквалния смисъл на думата“.

В средата на февруари, пред агенция „Фокус“ министърът на външните работи Даниел митов също заяви, че „чисто юридически „Южен поток“ не е спрян“.

За българската част от морския газопровод „Южен поток“ има влязъл в сила Подробен устройствен план, одобрен със заповеди на министъра на регионалното развитие. С негова заповед от лятото на м.г. е одобрен подробен устройствен план за инфраструктурата на газопровода, която преминава по крайбрежната плажна ивица, както и за трасето на газопровода в териториалните води на Република България до границата с Изключителната икономическа зона на страната в Черно море.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране