24.06.2019 | 15:18
Срути се 135-метров комин в ТЕЦ Марица Изток 2
Пожарът избухна при ремонтни работи на съоръжението, строено с европейски пари

Срути се 135-метровият комин на сероочистващата инсталация в ТЕЦ Марица Изток 2, съобщи БНР. Коминът пламна при планов ремонт вероятно при подпалването на гума. Няма пострадали хора, а пожарът е овладян.

На място остават екипите на 12 пожарни, а тлеещи огнища се обливат с вода. Комисар Тошко Бързилов от Пожарна безопасност обясни:

„Около 10.30 часа получихме съобщение за запалена инсталация за сероочистка в ТЕЦ „Марица-изток 2″. На място имаме вече около 12 екипа, които работят. Засега най-важното е, че нямаме загинали и пострадали. На този етап няма опасност от замърсяване на въздуха. В тази връзка има изпратени екипи, които да измерят чистотата на  въздуха“.

Производството на централата не е застрашено, но половината й мощности са изключени (втори, седми осми блок). Инзидентът е в сектора на осми блок. Сероочистващият комин е направен през 2014 г. с европейско финансиране. Той трябваше да отговаря на всички съвременни технически изисквания, включително и за противопожарна безопасност.

съоръжение е изградено от стъклопласт и метал и се намира на територията на седми енергоблок на ТЕЦ Марица-Изток 2. На място са изпратени две пожарни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране