13.03.2015 | 19:08
Станишко обича да го прави така
Евродепутатът използва национална кауза за лична рекламна кампания
Илияна Христова

България не е в Шенген и няма изгледи скоро да бъде. Това обаче не пречи на Сергей Станишев да заиграе с тази болна за страната ни тема. „България в Шенген. Време е!” е името на кампания, която лидерът на ПЕС стартира. Питате се каква точно е тази кампания? Ами… нещо като рекламна, нещо като информационна, най-вече като лична брошка върху ревера на Станишев. На откриването й, което се състоя преди няколко дни в София, присъстваха вицепремиерът Меглена Кунева, министърът на правосъдието Христо Иванов, активисти на БСП и леви интелектуалци.

Бе съобщено, че е създаден клип на 4 езика, който призовава България да бъде приета в Шенген, щяла да бъде организирана и подписка по този въпрос. Видеото вече се върти във „Фейсбук”. Друго дали ще бъде свършено, не се знае. Кампанията бе представена като „национална” на откриването. Няма обаче
такъв статут.

В медиите се промъкна информация, че инициативата е на ПЕС, но и на ПЕС не е, защото липсват данни в сайта на европейската партия. Всъщност, оказа се, че е лично на Станишев. „Това е кампания изцяло на добра воля, която започнах с приятели на каузата „България в Шенген“. Благодаря им за енергията и креативността, както и за това, че участват напълно доброволно. До момента единствените разходи за кампанията са в размер на 7800 лв. за изработването на клипа. И той е изцяло платен с мои лични средства”, написа тези дни Станишев в профила си във „Фейсбук”.

Щом една кампания обаче претендира да е национална и в обществено добро, а и се организира от водещ политик, всичко около нея трябва да бъде публично. А най-секретното нещо засега е кой точно я прави, т.е. кой е техническият изпълнител. Никой никъде на съобщава. Което навежда на предположенията, че е дело на съпругата на лидера на ПЕС – Моника Станишева. Тя професионално се занимава с реклама, пиар и най-вероятно е „приятелят”, който се труди в сянка „доброволно“.

Такава кампания обаче, за да има някакъв отзвук, не може да остане нито доброволна, нито в тесните рамки на България. Трябва да е далеч по-мащабна. Очевидно е предназначена и за чужбина, щом клипът е на три чужди езика. Колко в крайна сметка ще струва, кой още ще дава пари – също не се знае. Има ли маркетингов план, портфолио? Все важни неща, които трябва да бъдат публично известни, ако е наистина обществена и професионална. Стигаме до най-важният момент – за кого е предназначена.

Тук се сблъскваме с абсолютната й безполезност и безпредметност. Приемането на една държава в Шенгенското пространство не зависи нито от българите, които ще се подпишат и гледат клипа, нито от европейските граждани, които също може да го направят. Най-малко пък от това какви мъдри думи би казал професор Пантев (който присъства на откриването й). Зависи от ръководствата на европейските страни, от правителствата им и от държавните глави.

Т.е. от един тесен политически елит, на който никакви българи в носии или умно гледащи младежи (според естетиката на клипа) не могат да повлияят. Тези дни в България бе германският външен министър Франк-Валтер Щанмайер. Да го чухте да каже нещо одобрително за Шенген? Няма и да чуете. Истината е обратната на изричаната от Станишев. Той твърди, че сега е моментът „да натиснем” за приемането ни. На практика обаче моментът съвсем не е сега. ЕС е против нас повече от всякога.

Към България се стича бежанска вълна. Ако бъдем приети на този етап, от турската ни граница бежанците безпрепятствено ще отиват навътре към Шенгенското пространство, т.е. в сърцето на Европа. България е нужна на ЕС като извъншенгенски буфер. Така или иначе, тези въпроси въобще не се решават с клипове, подписки, песни и танци. Нужни са усилия на съвсем друго ниво. Защо тогава настоящият лидер на ПЕС и бивш на БСП прави всичко това?

Може би, за да завърти клиповете в наши и чужди медии. Това хич няма да е безплатно. Платените клипове ще „повъзвърнат” загубения медиен интерес към Станишев, на когото в четвъртък евродепутатите свалиха имунитета.

1 коментар

  1. нб каза:

    Ако посредствената ни платена жулналистика, заедно с управляващите, се занимаваха с темата, нямаше как Станишев да привлече внимание с нея! Когато те си траят, той естествено ще изпъкне с тази инициатива.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране