31.12.2016 | 13:50
Стотици бяха блокирани на “Тракия“ заради верижна катастрофа
Премиерът призова хората за търпение, голяма част от бедстващите вече са изтеглени

Верижна катастрофа с 25 коли затвори магистрала “Тракия“ в навечерието на Нова година в посока Бургас. Тежкият пътен инцидент принуди хората да използват обходните маршрути. Стотици хора прекараха нощта на пътя, докато чакат да бъдат изчистени две отсечки – Карнобат-Айтос и Айтос-Ветрен, където също аварираха два товарни камиона още преди полунощ на 30 декември.

Ситуацията на магистралата все още е тежка и не се очаква магистралата да бъде отворена преди 14 часа на 31 декември. Властите все пак успяха да евакуират голяма част от бедстващите хора до 9 часа в събота. Някои са настанени в хотели в Бургас, други – в сгради на пожарната и в детски градини в Айтос. Подсигурена им е храна. Продължава разчистването на пътищата в област Бургас.

Сутринта на 31 декември е била пробита “тапата“, образувала се на пътя Карнобат-Айтос, което е позволило постепенното изтегляне на хората.

Премиерът в оставка Бойко Борисов каза, че около 500 коли и един автобус са били блокирани, Той свика посред нощ Кризисния щаб за защита на населението при бедствия и аварии. Борисов призова блокираните по пътищата хора за търпение и обясни, че “такива метеорологични условия не са често срещано явление”.

По думите му полицаи са вървели кола по кола и са разпитвали за нуждите на хората. В акцията са участвали хиляди служители на МВР. Осигурени са били два хотела в Бургас и автобуси, които да превозят хората на безопасно място.

“Смятам, че не са дооценили добре рисковете колегите и може би магистрала “Тракия” трябваше да бъде затворена изцяло днес, но до последно мислеха, че може да се минава през нея“, призна Борисов.

“Въпреки забраните и предупрежденията днес, както и сутринта в тунела на „Хемус” – забранено е за ТИР-ове, влиза ТИР, аварира там и прави километър опашка и хората нервничат и се чудят”, каза премиерът. Той обясни, че подобна е била ситуацията и при Айтос заради обърнал се тежкотоварен автомобил.

Затворени са повечето от пътищата към Бургас и обхода на “Тракия“ през Петолъчката.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ посъветваха да се тръгва на път от и към Бургас само в краен случай и с автомобил, пълен с гориво и заредени мобилни телефони. За Бургас може да се използва обходния път Ямбол-Средец-Бургас, но и там ситуацията е подобна. Пътят за Бургас, който минава през Варна също е затворен. Остават затворени проходите Ришки, Котленски, Айтоски, Обзорски, Троян-Кърнаре. Петрохан е отворен за коли.

Премиерът обясни, че е разговарял по телефона с много от хората, които са се свързали с него чрез фейсбук профила му. “Наши сънародници стоят в колите сега, нека да сме съпричастни с тях, да знаят, че всички полагат огромни усилия да бъдат извадени. Те самите виждат много добре каква виелица и какво време е там, така че надявам се да се разминем без жертви”, посочи Борисов.

В цяла област Шумен е забранено движението на тежкотоварни автомобили. Пътят на КПП Дуранкулак за момента е почистен и проходим. От агенцията добавиха още, че когато мине верижна машина или снегорин, колите трябва да се движат плътно зад машината и да не правят опити да я изпреварват.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране