05.10.2023 | 11:06
Тайно проучване отказва Румен Радев от местните избори
Въпреки заявките за участие в местните избори нито един от служебните министри на Радев не се  е регистрирал в ЦИК

Хората на президента Румен Радев се отказаха от местния вот и гледат напред към бъдещата партия, научи „Филтър“ от редиците им. Въпреки заявките за участие в местните избори нито един от служебните министри на Радев не се  е регистрирал в ЦИК.

Бившият шеф на МРРБ Иван Шишков беше готов да играе за София. Той е дългогодишен архитект на район „Красно село“, а покрай Радев натрупа опит в изпълнителната власт.

От изборите се отказа и вътрешният ексминистър Иван Дерменджиев. Той беше кандидат за Пловдив, но намерението му остана само на думи. За него се говори, че е влошил отношенията си президентската администрация и по-точно с Николай Копринков.

Росен Христов, който управляваше енергетиката, до последно беше сигурен за кандидат кмет на родната си Варна.

Решението Радев да не участва на изборите е взето около месец преди началото на компанията. Хората на президента са организирали неформално проучване на нагласите на избирателите, а резултатите били отчайващи. Бившите министри събирали около 10% подкрепа в най-големите градове, което не е достатъчно дори за балотаж. Всички единодушно взели решение да се откажат да играят за кметове. В същото време е публична тайна, че се подготвя президентска партия на Радев, който ще я оглави след края на мандата си като държавен глава. Затова бившите министри от кабинета, както и хората от администрацията вече са  впрегнали усилията си в тази посока.

Друга причина за абдикацията на президентските хора от местните избори е новата власт.

Без подкрепа от централната власт е трудно да се пробие в местната. Неслучайно Радев отказа да подпише указа за освобождаване на главния секретар на МВР Петър Тодоров. Той му е верен и щеше да има цялата информация за изборния процес. Но след натиска за оставката му това не се случи, казва източник на „Филтър“.

Вторият голям проблем пред хората на президента се оказаха листите за общински съветници. Всички трябваше да се явят като независими кандидати, издигнати от инициативни комитети, но законът не предвижда листи за общинари в този случай. Така, дори някой от тях да беше станал кмет,  решенията му щяха да зависят  от общински съветници на друга партия и коалиции.

В изтеклия запис от Националния съвет на „Продължаваме промяната“ сценарият на президента беше ясно очертан. Там дори се споменаваше, че дългогодишният кмет на Бургас Димитър Николов ще бъде негов кандидат, но това не се случи. Хората на Радев са ударили на камък и с преговори с още няколко успешни кметове, които са издигнати от други партии в миналото.

Един от тях е Станислав Владимиров в Перник. Той става градоначалник с подкрепата на БСП, но след това напусна партията със скандал. Тогава се заговори, че минава в лагера на президента. Сега е фаворит за поста. Дори ГЕРБ-СДС не издигнаха свой човек в миньорския град и деликатно подкрепиха Владимиров.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране