12.07.2016 | 0:21
Тереза Мей поема Великобритания
Вътрешният министър ще стане премиер в сряда вечер, след като и последният претендент за поста се отказа

Вътрешният министър Тереза Мей е новият премиер на Великобритания и ще поеме отговорната длъжност официално в сряда вечер. Избирането на нов лидер на консерваторите се разви по-бързо от очакваното, след като основният конкурент на Мей за поста – Андреа Лийдсъм, изненадващо обяви вчера, че се отказва от конкурса. Така Мей остана единственият кандидат и процедурата по официалния й избор бе сериозна съкратена.

Действащият все още премиер Дейвид Камерън обяви вчера, че Мей ще седне на стола му в сряда вечер. Преди това той ще свика последно заседание на министерския съвет и ще се яви при кралица Елизабет Втора в Бъкингамския дворец, както изисква законът. След като официално съобщи на монарха за оставката си, Мей ще може да встъпи в длъжност, посочи Камерън.

Той подкрепи кандидатурата на наследничката си, като заяви, че тя е силна и компетентна и „повече от способна да ни осигури лидерството, от което се нуждаем“. „Тя има пълната ми подкрепа“, каза Камерън.

Часове по-рано основният опонент на Мей Андреа Лийдсъм изненадващо обяви, че се отказва от състезанието. „Деветседмична кампания в такъв преломен момент за страната ни е крайно нежелателна. Трябва да имаме премиер възможно най-скоро. Тереза Мей спечели над 60% подкрепа в парламентарното гласуване и е в идеалната ситуация да организира Брекзит по най-добрия начин“, каза Лийдсъм. По-рано близки до отказалата се кандидатка коментираха пред британските медии, че тя е била подложена на натикс от страна на партията си, за да вземе това решение. През уикенда избухна задочен скандал между двете, след като Лийдсъм намекна в интервю, че би била по-добра премиер, тъй като има деца. По-късно тя се извини за думите си на Мей, която е бездетна по здравословни причини.

Преди обявяването на оставката на Лийдсъм Мей произнесе реч по икономическите въпроси, като отново обяви, че „Брекзит си е Брекзит“ и няма да има отстъпване от позицията за излизане от ЕС. „Брекзит“ означава „Брекзит“ и ние ще го превърнем в успех“, каза Тереза Мей. До снощи тя не бе коментирала бъдещото си назначение като министър-председател, въпреки че бе заснета да пристига в парламента в Лондон.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране