20.01.2017 | 18:07
Тръмп става президент на САЩ
Сега ще се види каква част от думите му ще се превърне в дела

Досега той много говореше и още повече туитваше. Сега вече започва да действа. След като днес Доналд Тръмп официално встъпва в длъжност и става 45-ият президент на САЩ, въпросът е каква част от думите му ще се превърнат в дела.

В деня преди събитието хиляди нюйоркчани излязоха на анти-Тръмп протест в Ню Йорк пред хотела на строителния магнат Trump International Hotel. Сред тях бяха Робърт де Ниро, Майкъл Мур, Шер и други звезди, както и представители на неправителствени организации. Днес във Вашингтон има демонстрации както на противници, така и на привърженици на новия президент.

Тръмп ще поеме официално поста от Барак Обама в 6 ч. вечерта българско време. Преди това той трябва да положи клетвата за встъпване в длъжност. След това 45-ият президент ще произнесе реч и ще поведе шествие към Белия дом. На церемонията ще присъстват бивши президенти и първи дами, включително Бил Клинтън и съпругата му Хилъри Клинтън, която беше съперникът на Тръмп в изборите. Над 50 конгресмени от Демократическата партия обявиха, че ще бойкотират събитието.

Докато гарда в Белия дом се сменя, новият президент все още не е попълнил ключови позиции в управлението и вчера обяви, че ще запази 50 служители от админстрацията на Обама на важни постове в Държавния департамент и в сферата на националната сигурност. Също към вчера само двама души от 15-те номинирани за членове на правителството на Тръмп – Джон Кели, който ще оглави Министерството на националната сигурност, и ген. Джеймс Матис, който ще бъде министър на отбраната, са получили одобрение от комисиите в Конгреса и са готови да заемат постовете си.

С президент, който никога не е заемал политически пост и не изглежда да има ясна политическа стратегия, екипът има огромно значение. Например ген. Матис и номинираният за държавен секретар Рекс Тилерсън при изслушванията си в Конгреса демонстрираха доста по-твърда линия към Русия и в защита на НАТО, влизаща в разрез с посланията на Тръмп.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране