16.03.2023 | 11:08
„Тренд“: ПП-ДБ води с под 1% пред ГЕРБ-СДС
Пет формации влизат в парламента, победителят е неясен

Пет формации със сигурност ще влязат в следващия парламент. Други три няма да прескочат бариерат, но ще имат подкрепа от над 3%. Това са част от изводите в изследване на агенция „Тренд“. То е по поръчка на в. „24 часа“ и е проведено в периода 6-12 март сред 1005 респонденти.

В първата седмица на предизборната кампания коалицията ПП-ДБ има минимална преднина пред ГЕРБ с 0.9%. ДПС е на трето място с 13.6%. След тях са „Възраждане“ с 12.9%. БСП е пета политическа сила и губи част от подкрепата си, спадайки до 7.5%.

„Причина за електоралната ерозия при социалистическата партия е навлизането в нейното поле на нов играч в лицето на „Левицата“. Новата лява коалиция разполага с 3.5% сред гласуващите. 3.6% пък заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори за „Български възход“, а 3.1% за „Има такъв народ“. 5.1% посочват „не подкрепям никого“. Резултат от тази опция е преразпределен между всички формации, тъй като той не участва в крайния изборен резултат при парламентарни избори„, пишат от „Тренд“.

Според агенцията около 47% от интервюираните ще гласуват на 2 април. Очаква се избирателна активност от 2.5-2.7 млн. души.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране