02.04.2024 | 16:35
Цацаров, Гешев и Сарафов избягаха от парламентарната комисия „Нотариуса“
Тримата главни прокурори си намериха извинения, за да не бъдат изслушани

Настоящият изпълняващ функциите главен прокурор Борислав Сарафов отказа да се яви пред Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около разстреляния Мартин Божанов. Той направи това час преди началото на днешното заседание с писмо, което публикува на сайта на прокуратурата.

В него Сарафов заявява, че именно под негово ръководство прокуратурата предприела „действия по изнесени в публичното пространство данни за групи за влияние“. Той дава примери с lпроверката в Софийска районна прокуратура и поисканото от него уволнение на шефката на СРП Невена Зартова.

В същото време той обяснява защо няма да се яви пред комисията. „Съгласно  Конституцията не разполагам с правомощия да предоставя детайлна информация по конкретни преписки и досъдебни производства … Определени са границите, в които Народното събрание може да се интересува и намесва в дейността на прокуратурата – с изслушване и приемане на доклади по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика“, пише той. Сарафов обяснява и, че може да попадне под наказателна отговорност, ако разгласи материали от разследванията.

Освен това той явява, че е възможно „резултатът от работата на Комисията да бъде материализиран в доклад, който при наличие на данни за престъпления или дисциплинарни нарушения от страна на прокурори и следователи да бъде изпратен на компетентния орган – прокуратурата, в частност до и.ф. главен прокурор“. „Поради което с цел да избегна всякакви съмнения за пристрастност и евентуален конфликт на интереси, намирам за необходимо да отклоня изпратената покана за участие в заседание на председателстваната от Вас временна комисия“, пише Сарафов.

Той отправя и критики към народни представители. „Същевременно използвам случая да заявя, че намирам за абсолютно неприемливо отправянето на неподкрепени с факти и доказателства коментари и обвинения към българските магистрати от страна на част от народните представители във формата на председателстваната от Вас временна комисия. В рамките на проведените до момента заседания магистрати бяха унижавани публично с цел постигане на лични, политически и други интереси. Нещо повече, някои от народните представители открито преминават границите на добрия тон и възпитание“, посочва в писмото си Сарафов

Така той стана втория от тримата главни прокурори, които трябваше да бъдат изслушани днес. Ден преди заседанието Иван Гешев обяви, че няма да се яви пред комисията във вторник. „Поради отдавна планирано пътуване извън България няма да мога да присъствам на утрешното заседание на комисията за Нотариуса. Радвам се обаче, че най-накрая все пак се осмелиха да ме поканят там – крайно време беше. Има много лъжи, които бяха изречени и те трябва да бъдат изобличени. Затова очаквам нова покана. Искам те да ме питат и аз да ги питам. Ще бъде интересно.“, написа той на страницата си във „Фейсбук“.  Гешев е написал и писмо до комисията, че ще е свободен да се яви след 10 април.

Така за изслушване остана само Сотир Цацаров, но с началото на заседанието стана ясно, че и той няма да отиде. Той беше главен прокурор от 2012 г. до 2019 г. След това Цацаров беше шеф на КПКОНПИ, а сега е шеф на отдел във Върховна касационна прокуратура.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране