28.02.2015 | 8:23
Цацаров скочи: Българските прокурори не са ябълки!
Държавното обвинение проверява активисти на „Протестна мрежа”

Прокуратурата проверява членове на „Протестна мрежа” имат ли легален източник на средства и дали не се възползват от незаконно финансиране.

Това съобщиха вчера от пресслужбата на държавното обвинение. Предварителната прокурорска проверка е започнала след подаден в началото на миналата година сигнал до държавното обвинение от издателя на агенция ПИК Недялко Недялков.

В него той настоял НАП и прокуратурата да проверят източника на доходи на Асен Генов, Антоанета Цонева, Николай Стайков и Константин Павлов, тъй като по данни на Недялков те „извършват активна дейност, която изисква значително финансиране“.

Освен това подателят на сигнала поискал да се провери и дали четиримата са декларирали по надлежния ред и са заплатили дължимите данъци върху своите доходи. От държавното обвинение допълват, че в сигнала се описват също организации с нестопанска цел, в които Генов, Цонева, Стайков и Павлов осъществяват дейност, както и получени от тези юридически лица финансирания от институт „Отворено общество”, Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа и фондация „Америка за България”.

Проверката е била възложена на Софийска градска прокуратура, където чрез случаен избор за наблюдаващ прокурор е определена Боряна Бецова. „След преценка, че липсват достатъчно данни за образуване на досъдебно производство и не се налага извършването на неотложни действия по разследването, прокурор Бецова е възложила извършването на проверка на ГД „Криминална полиция” при МВР. Към настоящия момент тази проверка не е приключила”, допълват от държавното обвинение.

В съобщението на ВКП се подчертава, че обект на проверка не са НПО-та, а самите Асен Генов, Антоанета Цонева, Николай Стайков и Константин Павлов. Затова ще се проверяват само доходи, които четиримата са получавали в лично качествовключително и такива от неправителствени организации.

От прокуратурата допълват, че тяхно законово задължение е да извършат проверки на всички подадени сигнали, така както са правили и по сигнали, подадени от самите активисти на „Протестна мрежа” срещу други лица. „Прокуратурата споделя напълно изразената в социалните мрежи позиция на посолството на САЩ. В нея се изразява убеденост, че всички проверки ще бъдат проведени професионално и в пълно съответствие с приложимите разпоредби на българското законодателство, както и при зачитане на гражданските права и свободата на словото.

По разпореждане на главния прокурор актовете, с които наблюдаващият прокурор се произнася по съществото на сигнала, ще са публично достъпни”.Обвинител номер 1 Сотир Цацаров пък заявява, че не приема епитети,които се слагат на наблюдаващия прокурор по проверката.

„Боряна Бецова е прокурор, който съвестно и отговорно изпълнява служебните си задължения. Тя е прокурорът, който ще внесе обвинителен акт срещу бивш народен представител и председател на правната комисия към НС, по дело с висок обществен интерес и който наблюдава множество други дела”, заявява Цацаров. И допълва, че стои зад всеки прокурор и следовател, който изпълнява законовите си задължения, и ще реагира по същия начин на всеки опит за неоснователни нападки срещу свои колеги.

2 коментара

  1. Кво мисля аз каза:

    че Цата е гнилата круша на Местан.
    Цаца, време е за оставка и може би съд?

  2. аз каза:

    Не са гнили ,а са вмирисани боклуци.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране