16.04.2024 | 10:00
Ценова секира за българите заради Шенген. Загубата за България е над 1 милиард лева
Над два дни понякога чакат камионите ни до Дунав мост, а загубите ги плащат хората в магазините, коментира Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи

Над 1 милиард лева е загубата за страната ни от това, че оставаме извън сухопътния Шенген. Цифрите са стряскащи за всички нас като потребители. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи.

Истината е, че плащаме цената с по-скъпи стоки в магазините в сравнение със западноевропейските, коментира той.

На въпроса на кои стоки и с колко ще падне цената, ако сме в Шенген, Рашков отговори, че е по-важно да се каже защо в България е по-скъпо, отколкото в Западна Европа. „Причината е, че нашите камиони изчакват на границата. Средното чакане край Видин е 16 часа, тъй като голяма част от стокообмена на страната ни минава точно оттам. 11 часа до Русе също е безумие“, подчерта той.

Огромен проблем е и трафикът, който се получава в големия дунавски град, изтъкна експертът в студиото, който бе представен от водещите и като български представител в Работната група на Еврокомисията по темите на транспорта.

Рекордите по чакане на границата са над два дни, уточни той.

„На „Кулата” трафикът е нерегулярен, тъй като много зависи и от обмена на пристанищата на Гърция, а и съседната страна е част от Шенген и това ни улеснява“, коментира Рашков.

„Чакането на камионите ни на границата е загуба за цялата ни икономика, което води и до директен минус в бюджета ни от 300 млн. лева. При условие, че сме най-бедната държава в ЕС е нелепо да коментираме такова разхищение при сегашната ситуация“, подчерта той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране