13.10.2023 | 23:06
Цигани напълниха листите на „Възраждане“
Новата политика на партията към ромите може да е и само поредното доказателство, че кръвта вода не става

Партия „Възраждане, за чийто лидер Костадин Костадинов – Костя Копейкин, недоброжелатели твърдят, че е от ромски произход, е напълнила листите си за местните избори с мургави кандидати за кметове и общински съветници.

Копейкин никога не е опровергавал твърденията, че има роднини от малцинствата.

Преди години обаче, поне на думи, бе яростен враг на циганите, наричайки ги „подчовеци“ и „паразити, които трябва да бъдат принудително изселени в Индия“. Днес, типично за българските политици, Костадинов е обърнал палачинката, вероятно осъзнавайки, че без ромските гласове няма как да сбъдне мечтата си да управлява, за да извади България от НАТО и ЕС.

Разбира се, новата политика на „Възраждане“ към ромите може да е и само поредното доказателство, че кръвта вода не става. Няма как да знаем какви са истинските мотиви на Копейкин, но е факт, че ръководената от него политическа формация дава шанс на хора от малцинствата да се включат в управлението, на общините, където живеят, след изборите на 29 октомври.

Бърз преглед в листите на „Възраждане“ показва, че в десетки села с компактно ромско население техният кандидат за кмет е от същия произход. Като Даниел Димитров от врачанското село Три кладенци. Димитров, който не крие, че е ром, явно отдавна е простил на Костадинов, че го смята за подчовек, и днес е отявлен фен на „Възраждане“. От партията са му гласували доверие, издигайки го освен като техен кандидат за селски кмет и в листите за съветници на община Враца.

Както си му е редът, Даниел Димитров води активна кампания сред своите съселяни. Няма ден, в който да не пусне видео в социалните мрежи. От посланията му към избирателите става ясно, че Димитров има и програма за управление на селото, но предпочита да я държи в тайна. Щял да я каже друг път. Покрай агитацията „възрожденецът“ не спира да си рекламира и магазина в селото, защото върви. Разбира се, Даниел Димитров не пропуска ежедневно да хвали Владимир Путин и неговата операция за „освобождение“ на Украйна, призовавайки диктатора максимално бързо да прати ордите си и в България. Мургавият фен на Копейкин дава личен пример за българо-ромско-руската вечна дружба. Съпругата му Ирина е рускиня и денонощно се изявява в социалните мрежи като разпространител на отровната путинова пропаганда.

Партията на Костя Копейкин е включила голяма група роми и в листите си за общински съветници. В община Сливен, където над 20% от хората на последното преброяване се самоопределят като цигани, на мургавите „възрожденци“ са отделени няколко избираеми места. Шести в сливенската листа е Асен Ганчев, което му гарантира място в новия общински съвет. Поне до момента, Ганчев не е споделял в социалните мрежи какви идеи или каузи за развитието на града има.

От партията на Костадин Костадинов също не дават повече подробности за своя кандидат. Все пак, Асен лаконично е обяснил в своя профил, че работи в „ВММ“. Какво разбира под това, става ясно от негова снима, на която кандидат- общинарят гордо се е изпъчил пред раздрънкан 20-годишен баварец. Освен Асен Ганчев в сливенската листа на „Възраждане“ има и още няколко кандидати за съветници от ромски произход. Хора от града разказват, че повечето от тях са пастори от различни протестантски църкви, които активно проповядват в махалите. Твърди се, че тяхното влияние в общностите е огромно и могат да осигурят доста гласове на проруската партия. Повечето от пасторите са на заплата при мистериозни евангелски фондации от САЩ, твърдят хора от службите. Подозренията са, че конците на тези анонимни сдружения се дърпат в Москва. Неслучайно ромските пастори са едни от най-горещите борци срещу джендър идеологията и защитници на семейните ценности. Влиянието им лъсна още през 2019 г.

След кампания в социалните мрежи роми от цялата страна масово изтеглиха децата си от училищата, изплашени, че държавата и злите норвежки джендъри им ги вземат. Подобни опорки по същото време масово се въртят и в руските пропагандни сайтове.

Според политолози ромите отдавна припознават Костадин Костадинов като свой човек. Лидерът на „Възраждане“ печели техните симпатии с посланията срещу задължителното ваксиниране срещу Ковид-19. Отрицатели на ваксините са и повечето пастори в махалите. В резултат на техните проповеди от години ромите масово отказват да поставят децата си на задължителните ваксини. Като резултат в гетата избухват локални епидемии от морбили и хепатит.

Източник: Уикенд

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране