18.09.2016 | 0:01
Цигарите пак поскъпват
Министерството на финансите иска увеличаване на акциза

Увеличаване на акциза на цигарите от догодина, предлагат от Министерството на финансите. Снощи бе публикуван пакета с данъчни промени за догодина, съобщава БНР. Със сигурност това ще доведе до поскъпване на цигарите, но в мотивите не са посочени изчисления за това.  Новата по-висока акцизна ставка от догодина бе очаквана, тъй като страната ни има европейски ангажименти за достигане на определени нива.

В предложения от Министерството на финансите проект се предлага двата компонента на ставката – специфичния и пропорционалния да се увеличат. Специфичният ще достигне нивото от 101 лева за 1 000 къса. Пропорционалният ще бъде 27% от продажната цена от догодина и 28 % от нея през 2018 г.

Акцизът върху цигарите започна да расте от началото на тази година, като с миналия пакет данъчни промени от финансовото министерство направиха такава пропорция, която да доведе до по-сериозно поскъпване на високия клас цигари и по-малко на най-масовите марки. Не е ясно обаче новият вариант как ще промени цените на всички видове марки от догодина.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране