28.10.2023 | 19:24
ЦИК отказа да върне машинния вот, обвини Денков във вмешателство
Нямаме нова информация, която да опровергава доклада на ДАНС, обявиха от комисията

Обвиненията на премиера Николай Денков, че Централната избирателна комисия (ЦИК) е заблудила обществеността и незаконно е отменила машинния вот за местните избори утре, предизвикаха ответен удар. Комисарите дадоха брифинг, на който шефът им Камелия Нейкова на практика обвини Денков във вмешателство в работата на изборната администрация.

Заобиколена от повечето си колеги, Нейкова заяви, че ЦИК категорично отхвърля твърденията, че е нарушила закона с решението си да се гласува само с хартиени бюлетини. „Подобни твърдения от други държавни органи, публични лица и длъжностни лица намираме за недопустими. Те представляват вмешателство в работата на независим държавен орган и още повече рушат доверието в изборния процес“, заяви тя. Думите й идват броени часове след брифинга на премиера, на който той говори точно в този смисъл. А също и спрямо ПП-ДБ, която от снощи повтаря същото като Денков по отношение на ЦИК.

МВР също попадна на мушката й. От вътрешното министерство твърдяха, че са имали разрешението на ЦИК да изнесат машините от склада, в който се съхраняват и да ги разнесат към избирателните комисии. ЦИК обаче твърдеше, че никога не е давала такова разрешение. Сега Нейкова заяви, че съгласуваният с ЦИК транспортен план, на който се позовава МВР, не може да се смята за разрешение.

Шефът на комисията заяви, че засега няма основание ЦИК да преразгледа решението си. По-рано днес комисарите от квотата на ДБ предложиха това, но мнозинството от колегите им не се съгласи. По думите на Нейкова, досега в комисията не е постъпила информация, която да опровергава данните в преписката, получена от ДАНС, в която се обвинява в неправомерни действия зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов.

Тя цитира извадка от доклада на агенцията. Там се казва, че въпросните действия, извършени на 25 октомври, се изразяват в това „да се проведе отново процедурата по изграждане от изходен код на софтуера на машините за гласуване“, както и „качването на преносима флаш памет и запаметяването на личния телефон на зам-министъра“ с цел „да си го гледа и да си поиграе с него“. И поиска от ДАНС и МВР да довършат проверките на действията на Стойнов.

Според Нейкова за решението на ЦИК, срещу което са внесени 8 жалби, трябва да се произнесе Върховният административен съд. Тя уверено заяви, че няма мотив да се очаква, че отмяната на машинния вот ще отблъсне избирателите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране