18.05.2024 | 12:05
ЦИК саботира огласяването на агентите на ДС в листите
ЦИК пратила за проверка празен диск, а после непълен

До този момент Централната избирателна комисия (ЦИК) отказва и не предоставя на комисията по досиетата данни за кандидатите за евродепутати и народни представители, поради което този път е възможно сътрудниците на бившата ДС от листите да не бъдат огласени. Без въпросната информация проверката на участниците във вотовете е невъзможна. За случая съобщи специализираният сайт desebg.com.

Отказаната информация е от коя политическа сила са кандидатите. както и в кой избирателен район са издигнати. Преди това между двата органа е текла кореспонденция, включително чрез куриоз – ЦИК пратила диск, който следвало да съдържа трите имена, ЕГН на кандидатите и издигналата ги партия, коалиция или инициативен комитет; дискът обаче се е оказал празен; после на друг носител били пратени имената, но без информацията кой ги издига. В крайна сметка ЦИК се мотивирала, че няма законово основание Комисията по досиетата да изисква данни за издигащите формации (писмо на председателя Камелия Нейкова, публикувано в desebg.com). В отказа има законов резон, но пък е нарушение на 17-годишната практика досега.

„Отказвайки да предостави информация от коя кандидатска листа е съответното подлежащо на проверка лице ЦИК не само възпрепятства работата, но и лишава обществото от правото му на информираност“, е казал шефът на органа по досиетата Евтим Костадинов на Нейкова.

Ситуацията предизвика реакции на политици от дясното пространство. Един от тях – Ивайло Мирчев. “Очевидно някой се притеснява. ЦИК цели да се забави процеса по проверка и да не се обяви преди изборите кои кандидати от кои партии имат принадлежност към ДС. Този ЦИК е доминиран от ГЕРБ, ДПС и БСП, очевидно това мнозинство прави опит важни факти да бъдат скрити от българското общество”, написа той в социалните мрежи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране