28.10.2023 | 10:56
ЦИК се оправда с ДАНС за машинното гласуване
ПП обжалва решението на Комисията пред ВАС

Въпреки че хаосът с гласуването на местните избори продължава, тази сутрин по БНТ председателката на ЦИК Камелия Нейкова заяви, че няма проблем, избирателите ще гласуват само с хартиени бюлетини. Тя не допусна комисията да отмени вчерашното си решение за отмяна на машинното гласуване. Нейкова сложи нов акцент защо ЦИК действа по този начин. „В четвъртък вечерта получих преписка на ДАНС за действията на зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов. От вчера се говори, че той е заснел кешкода на машините. Но в преписката има още много данни за неговите действия. Не мога да ви кажа какви. В петък сутринта се срещнахме в парламента и с другите получатели на преписката и министърът на електронното управление Александър Йоловски заяви, че не е подписал писмо за сертифициране на машините и няма да подпише. В такава обстановка свиках заседанието на ЦИК, на което се реши да се отмени гласуването с машините. ЦИК нямаше друг избор, защото националната сигурност е заплашена“, заяви Нейкова. В решението на ЦИК докладът на ДАНС е само споменат, но не е посочен като основание за отмяна на машинното гласуване. Там е посочена липсата на уведомление, че машините са сертифицирани. Нейкова подчерта пред БНТ, че уведомлението от МЕУ, което ЦИК получава, след като взема решението, е подписано от същия зам.-министър Михаил Стойнов.

„Подчертавам. Това е човекът, за когото се разказва в преписката на ДАНС. И точно този човек подписва уведомлението. Националната сигурност е застрашена. Министърът не е подписал. Но смятам, че ДАНС трябва да говори“, каза Нейкова. Тя отказа да коментира снощното решение на ОИК-София, с което тя реши да не се съобрази с ЦИК. Но се оказа, че машините за гласуване са напуснали склада на „Сиела Норма“ вчера без разрешение на ЦИК и без да са сертифицирани към онзи момент. Нейкова заяви, че е уведомила жандармерията да върне машините в склада. „Утре няма да има машини в секциите. Няма как да има“, заяви тя. По същото време по Нова тв главният секретар на МВР Живко Коцев заяви, че е имало друго писмо на ЦИК, с което машините са напуснали по-рано склада. Междувременно противоречието в думите на Нейкова и Коцев се изясни. МВР решило да транспортира машините възоснова на предходно писмо на ЦИК за графика на изборите, но и Нейкова, и говорителката Матева подчертаха, че това не е писмото, с което комисията разрешава транспортирането по същество.

„Сега“ изпрати въпроси на ДАНС за въпросната преписка срещу зам-министър Стойнов и с какви данни срещу него разполага агенцията.

По-рано пред бтв говорителката на ЦИК Росица Матева каза: „Кой е дал разрешение машините да тръгнат из страната – на този въпрос трябва да отговори министърът на вътрешните работи“.

„Снощи, след заседанието на ЦИК, от телевизионни репортажи установихме, че машините са напуснали склада без надлежното разрешение, и незабавно дадохме указания на жандармерията и МВР машините да бъдат върнати в склада и той да бъде запечатан“, допълни Матева. „Всички машини трябва да бъдат върнати в склада, и сега разбрах, че ОИК не били разбрали да върнат машините в склада.“

Главният секретар на МВР Живко Коцев отговори пред Нова тв, че машините са напуснали склада на база решение на ЦИК за обезпечаване на вота. Снощи обаче в МВР е получено писмо от ЦИК, което дава указания машините да бъдат върнати в складовете.

Матева повтори по-късно думите на председателката Нейкова, че докладът на ДАНС е в основата на отмяната на машинното гласуване. ЦИК не е трябвало да изчаква писмото на МЕУ, че устройствата са сертифицирани, защото още сутринта министър Йоловски е заявил, че няма да подпише такова писмо. „Не сме нарушили никакъв краен срок. Няма такъв срок“, заяви тя, въпреки че снощи зам.-министър Стойнов заяви, че има.

Тази сутрин ПП изпълни снощната си закана да обжалва решението на ЦИК пред ВАС. Съдът има тридневен срок да се произнесе. В жалбата ПП се обосновава на конституцията и че е нарушено правото за гласуване. ПП твърди, че ЦИК няма компетентност да отменя възможност за гласуване. ЦИК определя според Изборния кодекс правилата за гласуване, но не може да отмени самото гласуване, пише в жалбата. Въпреки твърдението на Росица Матева, че няма срок, в който ЦИК да чака писмото за техническото състояние на машините, ПП посочва, че в ИК пише, че срокът е 20 дни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране