16.03.2023 | 15:18
Цирк! Иван Гешев се изкара със записи жертва на мафията, олигарсите и Русия
Прокуратурата откри списък с имена на магистрати – следователи, прокурори и съдии, обект на заплахи

Главният прокурор Иван Гешев даде хаотична, но зрелищна пресконференция, на която бяха пуснати записи от разговори, намерени на флашки в жилището на обвиняем, и се четоха бележки. Всичко това трябваше да покаже, как Гешев е жертва на мафията, олигарси и руското зловредно влияние, както и че за отстраняването му има неограничен ресурс, анализира “Сега”.

По-рано, анонсирайки пресконференцията си, прокуратурата съобщи, че при извършените следствени действия в имоти на обвиняеми лица е открит списък с имена на магистрати – следователи, прокурори и съдии, обект на заплахи.

Гешев първо обясни, че присъства на брифинга, защото според международните стандарти по важни дела информация трябва да се дава от главния прокурор, най-висшестоящият ръководител на службата и на национално ниво. До него бяха директорите на националното следствие и националната полиция Борислав Сарафов и Атанас Илков, шефката на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова, както и говорителката на главния прокурор Сийка Милева.

“Тук съм и защото като главен прокурор няма да позволя не само да се засягат интересите и сигурността на хората и на народа, но и на магистрати и на съдебни служители от организираната престъпност, да бъдат заплашвани и да се оказва натиск върху вътрешното им убеждение, още повече върху дами и майки”, започна Гешев. И обеща на медиите да видят “как мафията, симбиозата между криминални авторитети, осъдени лица и такива, издирвани от Интерпол, както и да ги наречем най-общо – известни на обществото лица и организации, заедно се борят срещу институциите и срещу държавата в противоречие с интереса на хората”. Това не го казвам аз, а доказателствата по делото, които ще видите.

След това за досъдебното производство, което се води от Софийската градска прокуратура и е срещу организирана престъпна група, уличена в множество престъпления, разказа градският прокурор Илиана Кирилова.

Разследването е образувано на 14 септември м.г. по секретен доклад на служби за сигурност. То се води за организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления, като предстои преценка дали да се отделят материали за друго дело за организирана престъпна група за търговия с влияние и наркотици. “Има и данни за заплахи срещу публично лице, свързано с издателска дейност”, посочи тя.

По това дело има двама обвиняеми – Т.И. и Д.Г. Първият е бил с мярка за неотклонение “подписка” и е напуснал страната. На втория съдът е определил “задържане под стража”, като предстои произнасянето на втората инстанция. Д.Г. е осъждан за хулиганство, средна телесна повреда, участие в организирана престъпна група, измама.

По време на извършените действия директно са отправени заплахи за живота и здравето на магистрат, който си е направил отвод.

След това в разказването се включи Сийка Милева. Тя обясни как на 7 март са извършени претърсвания в жилища на Т.И. и Д.Г. От тома на Т.И. са иззети вещество, което при полевия тест е реагирало като кокаин, както и лист хартия, съдържащ списък на съдии, прокурори и следователи от закритите спецсъд и прокуратура. В него били отбелязани длъжностите, които сега заемат. Списъкът бил озаглавен “Вредители за уволнение”.

В едно от жилищата на Д.Г. също са били намерени и иззети наркотични вещества, множество банкноти от 50 и 100 евро, както и черен найлонов плик с бял лист с текст на английски език. Прокуратурата представи неофициален превод на въпросния текст. “Здравей скъпи приятелю. Доколкото разбрах всичко е ОК по темата. Когато приключим, ще сме всички щастливи. Изпращам ти парите за разноските на Димитър и нашите други приятели. Ако имаш нужда от повече, можеш да ми се обадиш или да се обадиш на Дорин. Ние сме в непрестанен контакт с човека от Белград и всичко е в синхрон. Така че ние сме почти на финалната права и скоро ще пием шампанско.”

В дома на Д.Г. бил намерен и плик с 2 флашки, които съдържат записи на 15 разговора на петима души, както и бележка на български. В нея пише: “Имаме неограничено финансиране от Цецо от Белград за Гешев. Той поема лобистите от Щатите. (…) Важно е да намерим хора да пищят срещу Каскета. Ние ще им кажем какво. Тони Парфюма на Кокорчо също търсис компромати и ще помага. После нашите хора ще си го поемат от Щатите, за да го приключим. Има и по-радикални варианти, но засега така действаме. Митко С.”

Колкото до записите, които прозвучаха и по време на брифинга, прокуратурата твърди, че има доказателства за самоличността на лицата и това са – обвиняемият Д.Г., Красимир Каменов – Къро, лице, чиято самоличност предстои да бъде установена, но има данни, че е журналист, приближен на Къро, Овидиу Семенску – румънски и френски гражданин, обявен за международно издирване.

Прокуратурата качи в YouTube презентацията си, в която могат да се чуят и записите (започват от 2.26 минута). В тях се чуват реплики като “Тия са малоумни Промяната, каквото им кажеш, това ще направят”.

В записите се споменават имена като “Цецо от Белград”, говори се за 400 хил. евро, за да бъде отстранен висш служител на МВР, споменават се и прякори, които насочват към бивши министри. Говори се също, че Гешев е “пътник” и се обсъжда прословутото му посещение в САЩ.

“Може би виждате това, което вие медиите наричате завладяната държава”, взе думата Гешев след прожекцията на презентацията. “Видях на едно място ВТБ и големи цифри в милиони евро ръкописен текст. Ако това е руската банка, как това кореспондира със зловредното руско влияние и плащането на лобист от Цецо от Белград”, продължи той.

Според него става въпрос явно за организирана атака на олигарси, мафията и кой ли още не срещу държавни институции и срещу интересите и сигурността на българските граждани. Тези въпроси стоят пред служебното правителство и пред бъдещото Народно събрание, каза Гешев.

Той отново обвърза всичко със закриването на спецправосъдието и със законопроектите за въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране