29.03.2024 | 11:48
Цирк! ПП-ДБ и ГЕРБ ще се разследват едни други за корупция
Десните искат анкетна комисия за "Балкански поток", а хората на Борисов – за оръжейни сделки

В предизборен сблъсък навлизат доскорошните партньори в управлението ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Тази сутрин двете политически сили последователно си размениха обвинения за корупция и се заплашиха с анкетни комисии. Десните поискаха парламентарно разследване за газопровода „Балкански поток“, който беше построен при управлението на ГЕРБ; хората на Бойко Борисов отвърнаха, че такова е необходимо за продажбите на оръжие по време на кабинета „Петков“, предаде „Сега“.

ПП-ДБ бяха разгневени заради ударите, които герберите нанесоха на финансовия министър в оставка Асен Василев, който е и един от лидерите на тяхното обединение. Тази сутрин те нанесоха контраудар – обявиха, че ще предложат да се създаде временна комисия, която да проучи казуса с изчезналата пътна карта за изграждането на газопровода „Балкански поток“, известен още като „Турски поток“. В продължение на години документът за проекта, по който българската държава похарчи милиарди, липсваше. Наскоро случаят отново стана актуален, след като се появиха твърдения, че картата е открита в електронните пощи на руски депутати.

Тръбата, която доставя руски природен газ за Турция и Югоизточна Европа, заобикаля Украйна и така работи за интересите на Кремъл. Тя беше изградена при управлението на ГЕРБ и досега се защитава яростно от лидера на партията Бойко Борисов, който тогава беше премиер. А въпросната пътна карта от 2017 г., която описва етапите на осъществяването на проекта, се оказа, че не може да бъде намерена, колкото и парадоксално да звучи, дори в министерството на енергетиката, което при ГЕРБ се управляваше от Теменужка Петкова – настоящ депутат и участник в преговорите за правителство с ПП-ДБ.

„Днес, когато ние вече нямаме ангажимент да имаме мнозинство, можем спокойно да извадим темата пред обществото, което трябва да знае защо България осигури стартиране на войната в Украйна, защо България даде на Русия тази възможност“, обясни днес пред журналистите десният депутат Венко Сабрутев. Колегата му Ивайло Мирчев допълни, че газопроводът е финансово неизгоден за България и обслужва геополитическия интерес на Русия. „Построявайки Турски поток, ние дадохме повод на Путин да започне войната срещу Украйна“, твърдеше Мирчев. Десните заявиха, че са поставили въпроса за газопровода по време на пропадналите преговори за правителство.

Малко по-късно Теменужка Петкова, която пряко попада на мушката на десните заради пътната карта, се появи пред журналистите в парламента, плътно заобиколена от своите съпартийци. Тя ядосано обяви твърденията на десните за „жалки брътвежи на безсилни хора“. Според Петкова десните използвали като заплаха по време на преговорите евентуалното създаване на такава комисия. „Притеснения нямаме. Могат да назначават колкото искат временни комисии“, натърти бившият енергиен министър и добави, че нейната партия ще подкрепи комисията за „Балкански поток“.

После обвини ПП-ДБ в неискреност – напомни, че по предложение на Асен Василев беше въведена такса върху руския газ, пренасян през тръбопровода, за да се осигурят допълнителни бюджетни приходи. „Тогава „Балкански поток“ беше прекрасен проект“, обидено каза тя. Въпросната такса, която герберите подкрепиха, трябваше да бъде изменена, защото се оказа, че българската държава не може да я събере от руската компания „Газпром“.

Що се отнася до пътната карта, Петкова каза, че през 2022 г. при кабинета „Петков“ е направена проверка на „Балкански поток“ и тогава ДАНС е предоставила на правителството пътната карта. Бившият енергиен министър твърдеше, че това е само една паметна бележка от среща, която е подписала заедно с председателя на борда на директорите на „Газпром“. На това основание според Петкова картата не е била внесена за разглеждане от парламента. Не обясни обаче защо дори в министерството на енергетиката и досега не могат да намерят този документ.

Накрая Петкова предложи да се създаде още една комисия, която да проучи твърдения за корупция при износа на оръжие за Украйна. Тя се позова на журналиста Христо Грозев. „Ако ще се замеряме с комисии, това е повод да предложим временна комисия, която да разследва фактите и обстоятелствата около изнесеното от Христо Грозев, че по време на управлението на Кирил Петков е имало корупция в България при износа на оръжие. Тази тема се разследва в Украйна“, заплаши депутатът от ГЕРБ-СДС.

Зам.-шефът на ГЕРБ Томислав Дончев нарече обвиненията на ПП-ДБ „жалък опит да се използва парламентът за предизборни цели“. А колегата му Даниел Митов определи като „глупава теза“ думите на десните, че „Балкански поток“ е причината за руската агресия в Украйна.

Сега остава да видим дали ще заработят двете нови анкетни комисии.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране