25.10.2023 | 11:33
ЦРУ и украинските служби водят сенчеста война срещу Русия
"Вашингтон пост" разкри връзките на тайните служби на САЩ с Киев от 2014 г. насам

Претъпканата кола, в която пътуват майка и 12-годишната ѝ дъщеря едва ли е заслужавала вниманието на руските служби за сигурност, докато се приближава към граничен контролно-пропускателен пункт. Но най-малко забележимата част багаж – сандък за котка – е част от сложен, смъртоносен заговор. Украински агенти са инсталирали скрито отделение в кошарата за домашни любимци, според служители по сигурността, запознати с операцията, и са го използвали, за да скрият компоненти на бомба.

Четири седмици по-късно устройството е взривено точно край Москва в джип, управляван от дъщерята на руски националист, който призова страната си да „убива, убива, убива“ украинците, експлозия сигнализира, че сърцето на Русия няма да бъде пощадено от кръвопролитията на войната, пише в. „Вашингтон Пост“.

Операцията е организирана от Службата за вътрешна сигурност на Украйна, СБУ, според официални лица, които са предоставили подробности които не са били разкривани досега, включително това за използването на кошарата за домашни любимци. Нападението от август 2022 г. е част от бушуващата война в сянка, в която украинските шпионски служби също така два пъти са бомбардирали моста, свързващ Русия с окупирания Крим, пратили са дронове до покрива на Кремъл и са направили пробойни в корпусите на руски военни кораби в Черно море.

Тези операции бяха определени като крайни мерки, които Украйна беше принудена да предприеме в отговор на руското нахлуване миналата година. В действителност те представляват способности, които украинските служби са развили в продължение на почти десетилетие – от момента, в който Русия за първи път завзе украинска територия през 2014 г. – период, през който службите също така установяват дълбоки нови връзки с ЦРУ.

В мисиите са участвали елитни екипи от украински оперативни работници, съставени от дирекции, които са били сформирани, обучени и оборудвани в тясно партньорство с ЦРУ, пише изданието като се позовава на настоящи и бивши украински и американски служители.

От 2015 г. насам ЦРУ е похарчило десетки милиони долари, за да превърне украинските служби, формирани по съветски образец, в мощни съюзници срещу Москва, твърдят служителите. Агенцията е предоставила на Украйна съвременни системи за наблюдение, обучила е новобранци в обекти в Украйна, както и в Съединените щати, изградила е нови щабове за отделите в украинската агенция за военно разузнаване и е обменяла разузнавателна информация в мащаби, които биха били немислими преди Русия незаконно да анексира Крим и да разпали сепаратистка война в Източна Украйна. ЦРУ поддържа значително присъствие в Киев, твърдят официални лица, цитирани от „Вашингтон Пост“.

Степента на ангажираност на ЦРУ със службите за сигурност на Украйна не е разкривана досега. Представители на американското разузнаване подчертават, че агенцията не е участвала в целенасочени операции за убийства, извършвани от украинските служби, и че работата ѝ е била насочена към укрепване на способностите на тези служби да събират разузнавателна информация за опасен противник. Високопоставен служител на разузнаването казва, че „всички потенциални оперативни опасения са били ясно предадени на украинските служби“.

Много от тайните операции на Украйна са имали ясни военни цели и са допринесли за отбраната на страната. Взривяването на кола бомба, при което загина Даря Дугина, обаче подчерта, че Украйна е възприела това, което официалните лица в Киев наричат „ликвидиране“, като военно оръжие. През последните 20 месеца СБУ и нейният военен аналог – ГУР, извършиха десетки убийства на руски официални лица в окупираните територии, предполагаеми украински сътрудници на руснаците, военни офицери зад фронтовата линия и видни поддръжници на войната дълбоко в Русия. Според украински и западни официални лица сред убитите са бивш командир на руска подводница, който е излязъл да тича в парк в южния руски град Краснодар, и военен блогър в кафене в Санкт Петербург.

Афинитетът на Украйна към смъртоносни операции усложнява сътрудничеството ѝ с ЦРУ, като поражда опасения за съучастие на агенцията и създава безпокойство сред някои служители в Киев и Вашингтон, пише вестникът.

Дълбокото партньорство на ЦРУ с Украйна, което е продължило дори когато страната се оказа въвлечена в скандала около импийчмънта на президента Доналд Тръмп, представлява драматичен обрат за агенциите, които десетилетия наред бяха от противоположните страни на Студената война. Отчасти заради това наследство, казват служителите, едва миналата година ЦРУ извади Украйна от списъка с държави, които се смятат за толкова рискови за сигурността, че контактите с техни граждани за служителите на управлението са забранени без предварително разрешение.

Сътрудничеството между ЦРУ и Украйна се заражда след политическите протести през 2014 г., които накараха проруския президент на Украйна Виктор Янукович да избяга от страната, последвани от анексирането на Крим от Русия и въоръжаването на сепаратистите в източните региони Донецк и Луганск.

Според официални лица първоначалните етапи на сътрудничеството са били несигурни, предвид опасенията и на двете страни, че украинските служби все още са силно повлияни от ФСБ – руската агенция, която е основен наследник на КГБ. За да се справи с този риск за сигурността, ЦРУ работи със СБУ за създаването на изцяло нова дирекция, която да се съсредоточи върху така наречените „активни мерки“ срещу Русия и да бъде изолирана от другите отдели на СБУ.

Новото звено е наречено „Пета дирекция“, за да се разграничи от четирите дългогодишни звена на СБУ. Според официални лица междувременно е добавена шеста дирекция, която да работи с британската MI6.

Извън Киев са били разположени тренировъчни площадки, където подбраните новобранци са били инструктирани от служители на ЦРУ. Планът е бил да се формират подразделения, „способни да действат зад фронтовата линия и да работят като тайни групи“, твърди украински служител, участвал в това.

Агенцията предоставя защитени комуникационни средства, оборудване за подслушване, което позволява на Украйна да прехваща руски телефонни разговори и имейли, и дори осигурява маскировъчни и сепаратистки униформи, които позволяват на оперативните работници по-лесно да се промъкват в окупираните градове.

С по-малко от 5000 служители ГУР е малка част от СБУ и има по-тесен фокус върху шпионажа и активните мерки срещу Русия. Освен това ГУР разполага с по-млада работна сила с по-малко останали от съветско време, докато СБУ все още се възприема като пропита от руското разузнаване.

„Преценихме, че ГУР е по-малка и по-гъвкава организация, в която бихме могли да окажем по-голямо въздействие. ГУР беше нашето малко дете. Дадохме им цялото ново оборудване и обучение“ „, казва бивш служител на американското разузнаване, работил в Украйна. Служителите на ГУР „бяха млади момчета, а не генерали от съветската епоха от КГБ“, казва служителят, като допълва, че СБУ е била „твърде голяма, за да се реформира“.

Дори неотдавнашните събития като че ли потвърждават подобни опасения. Бившият директор на СБУ Иван Баканов беше принуден да напусне поста си миналата година на фона на критики, че агенцията не действа достатъчно агресивно срещу вътрешните предатели. Миналата година СБУ също така открива, че в мрежите на агенцията все още се използват модеми руско производство, което предизвиква бърза реакция за изключването им.

От 2015 г. нататък ЦРУ започва толкова мащабна трансформация на ГУР, че в рамките на няколко години „ние сякаш го изградихме наново от нулата“, казва бившият служител на американското разузнаване. Един от главните архитекти на усилията, който е работил като началник на бюрото на ЦРУ в Киев, сега ръководи Оперативната група за Украйна в централата на ЦРУ.

ГУР започва да набира оперативни работници за своя нов отдел за активни мерки. На места в Украйна, а по-късно и в САЩ, оперативните работници се обучават на различни умения – от тайни маневри зад вражеските линии до оръжейни платформи и експлозиви. Обучението е имало за цел да помогне на украинските оперативни работници да се защитят в опасна среда, контролирана от Русия, а не да нанасят вреди на руски цели, твърдят източниците на „Вашингтон Пост“.

ЦРУ е помогнало на ГУР да се сдобие с най-съвременни системи за наблюдение и електронно подслушване. Те включват мобилно оборудване, което може да бъде разположено по контролираните от Русия линии в Източна Украйна, но също така и софтуерни инструменти, използвани за локализиране и следене на мобилните телефони на служители на Кремъл, които посещават окупираната територия.

Загрижено, че остарялата база на ГУР вероятно е следена от руското разузнаване, ЦРУ плаща за нови сгради на щаба на подразделение „Спецназ“ на ГУР и за отделна дирекция, отговаряща за електронния шпионаж.

С течение на времето ГУР е разработило и мрежи от източници в руския апарат за сигурност, включително звеното на ФСБ, отговарящо за операциите в Украйна. В знак на американско-украинско доверие, казват служителите, на ЦРУ е било разрешено да има пряк контакт с агенти, вербувани и ръководени от украинското разузнаване.

Въпреки това официални лица твърдят, че разузнавателната информация, получена чрез сътрудничеството между САЩ и Украйна, има своите граници. Например предупрежденията на администрацията на Байдън за решимостта на руския президент Владимир Путин да свали правителството в Киев се основавали предимно на отделни потоци разузнавателна информация, до които Украйна първоначално не е допусната.

Според официални лица в някои отношения собствените усилия на Украйна за събиране на информация са подхранвали скептицизма на Зеленски и други относно плановете на Путин, тъй като те са подслушвали военни части и части на ФСБ, които също не са били информирани до навечерието на войната. „Те са получавали точна картина от хора, които също са били в неведение“, казва един от американските служители.

Новите разузнавателни способности на Украйна се оказват ценни още в началото на войната. Така например СБУ получава разузнавателна информация за руски цели с висока стойност, което позволява нанасянето на удари, при които са убити няколко високопоставени офицери.

Служители по сигурността твърдят, че нито една голяма операция на СБУ или ГУР не се провежда без разрешение – мълчаливо или не – от Зеленски.

Скептиците все пак се опасяват, че използването на целенасочени убийства и удари с дронове по московски високи сгради не помага нито на каузата на Украйна срещу Русия, нито на дългосрочните ѝ стремежи да се присъедини към НАТО и ЕС.

Тези операции подхранват фалшивия наратив на Путин, че Украйна представлява нарастваща опасност за обикновените руснаци. „Това играе роля в неговите лъжи, че украинците атакуват тях“, казва високопоставен украински служител, цитиран от американското издание.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране