13.04.2015 | 10:27
ЦСКА няма пари за заплати, но вади 1,5 млн. лв. за ниви
Нова далавера на Лупи е н път да взриви Армията, футболистите могат да бъдат преквалифицирани в овчари
България днес

Футболен клуб ЦСКА може да няма пари за заплати на играчите и да е на ръба на фалит, но за сметка на това купува запустели ниви и пасища на стойност 1,5 милиона лева.

Шокиращото новина се потвърди след справка в имотния регистър. В момент, в който не се знае дали отборът изобщо ще може да доиграе сезона, собствениците са въртели съмнителни имотни сделки. Бившият вече главен акционер Александър Томов е закупил от името на клуба земеделски земи за милиони край села в Софийско. Не става ясно по никакъв начин защо спортно дружество се занимава с търговия на ниви и каква е връзката между футболния клуб и селското стопанство.

Покупко-продажбата е осъществена в края на март месец тази година. Заради огромните задължения на ЦСКА към Националната агенция по приходите, доскорошният председател на Надзорния съвет Александър Томов бил принуден да заложи новозакупените си ниви. Според информациите на 6 април е била връчена заповед за пълна данъчна проверка в ЦСКА от НАП. Част от дълговете към държавата ще бъдат обезпечени чрез земеделските земи. За това призна и един от основните акционери на „червените“ Юлиян Инджов.

„Доколкото знам, има имот, който е прехвърлен на ЦСКА и е предложен за обезпечаване. Нямам представа дали той ще покрие всички задължения“, бяха думите на бизнесмена. Според данъчната оценка стойността на парцелите, собственост на ЦСКА, е около 500 хиляди лева.

След като в четвъртък друг от акционерите – Ивайло Манджуков, обяви, че ЦСКА е пред фалит, то явно дейността на клуба ще се преструктурира в садене на картофи и пасене на говеда. Или поне това сочат документите. На 30 март в имотния регистър е вписан акт за покупко-продажба, при който ЦСКА придобива цели 7 земеделски ниви в района на село Долни Пасарел, Софийско. Нерегулираните имоти клубът закупува от Васил и Елена Младенови в местностите Тепе мера, Развано, Самоковото, Чундукел, Развано и Чалев Елчак. За новата си „придобивка“ ЦСКА плаща точно 1 036 112, 67 лева. Това обаче не е всичко. По същото време „армейците“ се сдобиват и със собствено огромно пасище с площ 22 918 кв. метра.

Футболистите на ЦСКА могат да бъдат преквалифицирани в овчари

То се намира в местността Торището край село Железница, Софийско. Също от имотния регистър научаваме, че това далеч не са единствените земи, собственост на ПФК ЦСКА. Клубът се е облажил и с няколко имота на морето, в близост до град Бяла. „Червените“ разполагат с изключително апетитни парцели около добилия популярност плаж Кара дере, заради който се водят дела между природозащитници и крупни инвеститори. В началото на годината обаче върху морските имоти на ЦСКА е наложена възбрана от частен съдия изпълнител заради дългове на клуба.

Според информация от клуба ЦСКА ще изплати задължения за над 2 милиона лева до 15 април. От „Армията“ ще извадят 850 хиляди лева за НАП, а 730 бона ще отидат за банка, обслужвала отбора. „Червените“ имат намерение да се разплатят и с „Чавдар“ (Етрополе) по трансфера на Ивайло Чочев. По-голямата част от дълговете се чистят от Юлиян Инджов. Неплатените заплати на футболисти и служители в клуба възлизат на 600 хиляди лева. Играчите трябваше да получат надници в четвъртък, но всички плащания бяха замразени. Причина за това е появата на нови необезпечени от старото ръководство заеми за около 10 милиона лева.

По времето на Александър Томов клубът придобива ниви

Самите футболисти бяха подложени на голямо унижение по време на лагера за мача с „Ботев“ (Пд), който се игра снощи. Те висяха с часове във фоайето на хотел „Витоша“, където им бе забранено да ползват стаи. Причина за това бяха неуредени сметки между клуба и хотела.

Играчите в „червено“ кибичиха като прани гащи, докато от „Армията“ не преведоха 90 хиляди лева за предишни престои в комплекса. Именно в хотел „Витоша“ се е състояла тягостната среща между отбора и члена на УС Ивайло Манджуков. Благодетелят е съобщил на играчите скръбната вест за задаващия се фалит на ЦСКА. Част от чуждестранните футболисти на „Армията“ вече си търсят отбори и са взели категорично решение до броени дни да разтрогнат договорите си по вина на клуба.

Едва след Великден се очаква да има повече яснота около бъдещето на „червения“ клуб и дали банкрутът може да бъде избегнат по някакъв начин. Ако се стигне до крах, то ЦСКА трябва да започне следващия сезон на чисто от четвърта дивизия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране