26.03.2015 | 11:00
Цветан Цветков е новият председател на Сметната палата
Кандидатурата му бе одобрена с гласовете на ГЕРБ и Реформаторския блок

Кандидатът на ГЕРБ и Реформаторския блок Цветан Цветков е новият председател на Сметната палата. Това реши мнозинството в Народното събрание с гласуване на неговата кандидатура, която бе единствена.

Цветков бе избран на шеф на върховния одитен орган със 146 гласа „за“, 1 „против“ и 21 „въздържал се“. Той бе подкрепен от всички групи с изключение на БСП, които гласуваха основно „въздържал се“, а двама души от групата бяха „за“.

Цветков е бивш зам.-председател на Сметната палата, като е отговарял за финансовия контрол върху дейността на политическите партии, ръководил е дейността по планиране и извършване на финансовите одити и одити на изпълнението, бил е директор на „Държавен финансов контрол“ към Министерството на финансите и на Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол, а между 2002 – 2003 година е бил съветник на министъра на финансите.

По-рано днес, до някъде изненадващи, Патриотичният фронт оттегли своята кандидатура за председател на Сметната палата в лицето на Горица Грънчарова. Решението бе обявено от парламентарната трибуна от председателя на групата Валери Симеонов. Той обяви, че Цветан Цветков е обещал да вземе в своя екип Горица Грънчарова, когато застане начело на одитния орган. „Не бива да допускаме изборът за председател на Сметната палата да се превръща в поле за политически сражения“, обясни пред депутатите решението си Валери Симеонов, въпреки че само седмица по-рано той лично доведе на изслушване в комисията Горица Грънчарова, представи я пред депутатите и горещо защити нейните професионални и лични качества.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране