01.05.2015 | 10:48
Туроператор фалира и провали почивката на 300 души
Вижте съвети какво да изисквате, когато правите резервация

Комисията за защита на потребителите (КЗП) съобщи на сайта си, че е започнала проверка по повод подадената от туроператора „АРАЙВАЛС-ИДИ“ ООД молба до Софийски градски съд за откриване на производство по несъстоятелност поради свръхзадълженост.

Планираните за 1 май пътувания до Сардиния, Римини и Левкада, на които трябваше да заминат близо 300 туристи, няма да се осъществят, пишат от комисията.

От КЗП съветват потребителите, които имат закупени пакети на „АРАЙВАЛС-ИДИ“ ООД, да се обърнат към дружеството и към застрахователя „Евроинс”, с когото е сключена задължителната застраховка „отговорност на туроператора”.

Проверката на комисията е установила, че „АРАЙВАЛС-ИДИ“ ООД има сключена застраховка „отговорност на туроператора”, валидна до 08.07.2015 г. Търговецът е уведомил и контрагентите си с писмо за подадената молба за производство по несъстоятелност.

Експертите на КЗП посочват няколко важни стъпки, които потребителите трябва да предприемат, преди да изберат услугите на даден туроператор:

1. Уверете се, че туроператорът е регистриран.
2. Изискайте от туроператора сертификата за застраховка, която да покрие неговата отговорност за причинени вреди вследствие неразплащане със своите контрагенти, неплатежоспособност или несъстоятелност.
3. В случай, че туроператорът не Ви предостави договор за застраховка, е разумно да се откажете от сключване на договор с него.
4. Настоявайте туроператорът да Ви предостави в писмен вид предварителната информация за избрания от Вас пакет.
5. Изисквайте от туроператора да Ви представи документа за заплатена застрахователна премия.

При сключване на договор за организирано туристическо пътуване изисквайте:

1. Договорът да бъде в писмена форма.

2. Изисквайте да Ви бъде издаден ваучер.

3. При заплащане задължително изисквайте документ за платената сума.

4. Трябва да знаете, че най-късно до 7 работни дни преди пътуването туроператорът трябва да Ви предостави в писмена форма информация за името или фирмата, адреса и телефонния номер на свой представител в посещаваното място, а при липса на такъв – да посочи данни за установяване на контакт с него.

Ако въпреки регистрацията на туроператора, продължавате да изпитвате съмнения относно надеждността му, бихте могли да се свържете поотделно със всеки един от контрагентите му и да проверите дали са направени резервациите в хотелите, в които предстои да отседнете, издадени ли са билетите за транспортните средства, които е предвидено да ползвате и т.н., къветват от КЗП.

1 коментар

  1. Йордан каза:

    Когато се въведе името на фирмата в интернет търсачка, веднага, в първите резултати, излизат отзиви и коментари за некоректни и заблуждаващи действия на туроператора още през 2010 година… Крайно време е да се научим да правим елементарни проучвания на тези, с които ще правим нещо, особено когато даваме аванс.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране