22.04.2018 | 0:01
Турски съд вкара в затвора учителка с бебе
Учителката Айше Челик е осъдена от турски съд на една година и три месеца затвор заради неин призив "да не умират децата"

Учителката Айше Челик е осъдена от турски съд на една година и три месеца затвор заради неин призив „да не умират децата“ в обаждане по телефона по време на телевизионно предаване, пише вестник „Джумхуриет“.

Нейната позиция е оценена от магистратите като „антивоенна пропаганда и заемане на страната на терористична организация“. Поради 6-месечното й бебе изпълнението на присъдата е отложено с 6 месеца.

Вчера съдът отхвърли нейната молба това отлагане да продължи още 10 дни. Към 18.00 часа осъдената учителка влезе с 6-месечната си дъщеря Деран в затвора от закрит тип „Ф“ в Диарбекир.

Адвокатът на учителката заяви, че по случая е сезиран и Конституционния съд, но все още няма становище. От своя страна депутатът от легалната кюрдска Демократическа партия на народите (ДПН) Зия Пир посочи, че в Диарбекир и общо в Югоизточен Анадол положението е много повече от извънредно. По думите му става въпрос за класическо военно положение и тормоз. При това – само два месеца преди насрочените на 24 юни предсрочни общи избори, посочва още „Джумхуриет“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране