03.02.2023 | 21:21
Убих едно прасе, казал Виктор на майка си, чистейки пушката от кръвта на баща си
Иван Христов, известен като Царя на халвата, зарязал семейството и харчел парите си за любовница

Застрелях едно прасе на работник от цеха. Това казва 23-годишният Виктор Василев на майка си в двора на къщата им в село Добревци до Ябланица. Прасето всъщност е баща му Иван, когото синът е застрелял 30 минути по-рано.  Иван Христов, известен като Царя на халвата, отдавна живеел на друго място, където го посещавала любовницата от София.

Не се грижел за съпругата и двете си деца,

а пилеел пари по новата си любима. Купувал ѝ мотори, водел я на екскурзии, правел ѝ скъпи подаръци. В същото време майката на Васил прави опит за самоубийство и се срива психически. Това е мотивът на Виктор да убие баща си.

Делото приключи окончателно във Върховния касационен съд. Младежът ще лежи 15 г. в затвора. Когато убива баща си, е 4-и курс в Академията на МВР и скоро е трябвало да стане полицай. Вместо това бъдещите му колеги го задържат часове след убийството на Иван Христов и така кариерата му в МВР остава само мечта.

Майката на Виктор се разболява през 2007 г. Според материалите по делото това се случва след смъртта на баща ѝ. 10 г. по-късно мъжът ѝ среща млада и привлекателна дама, с която започва интимна връзка. През януари 2018 г. съпругата научава за връзката му и прави опит за самоубийство с хапчета. Настанена е в болница. Малко след това Иван Христов се изнася от фамилния дом и заживява с любовницата си в друг имот.

Синът му Виктор живеел в София, защото още учел в полицейската академия. Той също знаел за любовницата на баща си. В село Добревци хората говорели, дори имало информация и в социалните мрежи. Виктор пробвал да върне баща си към семейството, опитал да говори с него. Вместо това получавал захлахи и тормоз. Пред разследващите след убийството момчето разказва, че в един от случаите е посетил баща си и го е помолил за пари. Той обаче се скарал с него, извил му ръката и му показал снимка на телефона си, на която се виждало, че прави секс с младата си любовница. “Всички пари ще отидат при нея”, казал бащата.

На 25 февруари Виктор помагал на баща си и чичо си при разтоварване на стока от цеха. След това татко му си тръгнал, а младежът останал с брат му. В офиса намерил тетрадка, на която Иван Христов отбелязвал разходите си. Срещу големи суми обаче не било посочено за какво са похарчени. Тогава курсантът си тръгнал. Взел ловната пушка от касата вкъщи, сложил латексови ръкавици и се отправил към новия дом на баща си. Още в двора заредил оръжието. Влязъл вътре и намерил Иван на дивана. Стрелял два пъти по него от 2 метра.

“Отнесох му главата”, казва по-късно в самопризнанията си Виктор

После се качил на колата си и отишъл в дома на баба си, на която бил купил цигари. Говорили за кратко, но не казал какво е извършил. След това тръгнал за дома на чичо си – брата на жертвата. Виктор му казал, че е приключил с баща си, без да уточнява, че го е убил. Веднага след това се отправил към Ябланица, където се видял за 10 минути с един от най-добрите си приятели. После се прибрал вкъщи. Свалил си дрехите и ги сложил за пране. Помогнал на по-малката си сестра да си напише домашното по история. Минути след това му се обадил служител на Криминална полиция от Ловеч. Казал му, че идва да го вземе. Виктор слязъл по стълбите на къщата и пред нея видял чичо си, който вече бил подал сигнал за убийството на брат си. Помолил го да се погрижи за майка му и сестра му. Малко след това полицаите го отвеждат за разпит.

В началото версията на Виктор е защитна. Твърди, че в момента на убийството баща му е станал и е тръгнал срещу него. Казал, че взема пушката и ще убие първо него, а после майка му и сестра му. Виктор видял оръжието до стената, в паниката си го взел и несъзнателно произвел изстрел. Тази версия обаче е оборена по време на делото на три инстанции. Съдиите приемат, че убийството е умишлено. Адвокатът на Виктор Василев посочва, че има много смегчаващи обстоятелства за клиента му – без криминални регистрации, чисто съдебно минало, студент в Академията на МВР. Освен това е направил самопризнания, бил е провокиран и поставен в екстремна ситуация. Предстояла тежка операция на майка му, а бащата отказвал да се грижи да нея и децата си. В крайна сметка Виктор Василев получава минималното наказание за убийството на баща си.

Кирил Борисов

2 коментара

  1. Сико каза:

    За това само тук престъпността се толерира

  2. Сико каза:

    Само в България за убийство дават от 5 до 15 години…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране