10.01.2024 | 15:04
Убитият Кирил Русев запорирал активи за 760 000 на Стоян Александров
Жертвата и бившият финансов министър водят дела от 12 г. заради заема, лихвите, продажбата на ипотекиран имот

Застреляният и подготвен за кремация Кирил Русев е запорирал дялове във фирми на покойния Стоян Александров за 760 хил. лв. – сума, за която е водил изпълнително дело срещу него, показа проверка на “24 часа”.

След смъртта на бившия финансов министър битката му продължава със сина на финансиста Петър, който наследява милиони в имоти и бизнес, но и дългогодишни спорове с длъжници.

Петър Александров и приятелят му Александър Кинов са в ареста с обвинения за отвличането и убийството на 49-годишния Кирил Русев. Според разследването Русев е застрелян с два куршума при среща с Александров и Кинов, а мотивът им е неуредени финансови отношения. След убийството двамата  заминали за Сърбия с телефона на жертвата, а Кинов се представил с личната му карта на излизане от България. Преди това предал ковчега с трупа на Русев на колега от погребалния бизнес, за да го кремира, но полицията го откри в хладилната камера с чужди документи.

Всичко започва със заема от 306 000 долара, който Стоян Александров отпуска на Кирил Русев през 2008 г. срещу ипотека на игрална зала на ул. “Нишава” в София. Парите не са върнати, а Александров вади изпълнителен лист и имотът на Кирил Русев е обявен на търг. През 2010 г. печели фирма на бившия министър.

Година след това Кирил Русев е оспорил заповедите за изпълнение, защото според него трябва да плати нереално висока сума.

8 години по-късно, през август 2018-а, изпълнителният лист, издаден в полза на Александров, е обезсилен с определение на Софийския градски съд. След това на Русев е издаден обратен изпълнителен лист срещу Александров за 220 хил. долара.

Датата е 20 юли 2020 г. – месец преди смъртта на министъра. Това е сумата само на главницата, а Русев е претендирал и за лихви от 2011 г. Завежда и изпълнително дело срещу Александров, а частният съдебен изпълнител изчислява сумата на общо 760 хил. лв. Така Кирил Русев запорира активи на Стоян Александров за тази сума.

В същото време Александров, а след това и наследниците му водят друго дело срещу Русев – че дължи 306-те хил. долара от заема. Русев е осъден да ги плати през октомври 2021 г. В същото време обаче и той запорирал активите на баща им, което е валидно и до днес. Това са само част от неуредените финансови отношения между жертвата и обвиняемия за убийството му наследник на Стоян Александров.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране