02.01.2023 | 11:36
Удар от снаряд отнел говора на Брус Уилис, звездата си отива
Той е с афазия, а близките му се събраха преди дни, за да му подарят "последната Коледа"

В края на март една новина шокира света на киното: Брус Уилис е сериозно болен и се оттегля от актьорската професия.

“Нашият любим Брус има здравословен проблем – откриха му афазия, която засяга когнитивните му способности и сега се учи да живее с тази диагноза. В резултат на това той прекратява филмовата си кариера, която за него означава толкова много”, обяви тогава семейството в официално съобщение, пише 24 часа.

Вестта дойде като гръм от ясно небе – до съвсем скоро 67-годишният актьор снимаше филми, изглеждаше пълен с енергия и печелеше по 2-3 милиона за няколко дни от нискобюджетни екшъни. Девет месеца по-късно негови близки съобщават, че положението му се влошава и потвърждават, че причината е травма в главата, която екшън звездата е получил през 2003 г., снимайки филма на режисьора Антоан Фукуа “Плачът на слънцето”.

Докато елитният „тюлен” А. К. Уотърс (Брус Уилис) спасява на снимачната площадка мисионерка в нигерийската джунгла от ужаса на гражданската война, експлозив от специалните ефекти го удря по челото. 

Близо 20 г. след инцидента хора от тесния кръг на актьора потвърждават пред германското издание Filmstarts, че травмата е причинила афазията – увреждане на част от мозъка, свързана с говора и езиковите способности. Още преди години Уилис е проявил признаци на болестта, но те са останали незабелязани за широката публика.

Афазията е накърняване на лявото, а при левичари като Уилис – на дясното полукълбо на мозъка, което засяга способността на човека да комуникира. Заболяването пречи на пациента не само да говори, но и да разбира другите. То може да настъпи след инсулт, тумор в мозъка, възпалителни процеси или черепно-мозъчни травми от катастрофа или удар. Според близки на известния екшън герой снарядът, който го е ударил по главата, е поразил способността му свободно да се изразява с думи.

Мозъчните промени се проявили видимо преди 5-6 години 

“В началото не бе нещо обезпокояващо. Всички, които го познаваха, знаеха, че нещо не е наред, но не и диагнозата. Виждахме, че познавателните му способности са нарушени, но новината, че се оттегля от киното, ни порази”, казва негов приятел. След премеждието Брус Уилис съди Revolution Studios и директора по специалните ефекти на филма Джоу Панкейк за предизвикване на “изключителна психическа, физическа и емоционална болка”. През 2005 г. делото приключва с извънсъдебно споразумение, но остава тайна компенсиран ли е актьорът. До днес Джоу Панкейк смята обвиненията за глупост и твърди, че дори съдията взел Уилис на подбив. Той смята афазията от 20-годишна травма за невъзможна. Но авторитетни издания като в. “Ню Йорк таймс” цитират лекари, според които често след травмата минават много години, преди болестта да се прояви. “Пациентите може дълго да не покажат изменения, но след време изреченията им стават все по-къси и се стига до момент, в който им е трудно да се изразяват”, казва пред вестника проф. Шазам Хюсеин, шеф на Цереброваскуларната клиника в Кливланд, Охайо.

Уилис е едно от прочутите лица на Холивуд, снимал е над 100 филма, много от които – легенди. Роден е в бившата Западна Германия, в градчето Идар-Оберщайн. Майка му Марлене е германка, а баща му Дейвид – американски военнослужещ. През 1957 г., когато Брус е на 2 г., семейството се мести в Ню Джърси, САЩ. През 2005 г., когато вече е прославен екшън герой от “Умирай трудно”, “Последният бойскаут”, “Криминале”, “Петият елемент”, “Армагедон”, “Шесто чувство”, и

има ред награди “Еми”, “Златен глобус”, “Златна камера” (но не и “Оскар”),

актьорът става почетен гражданин на родния си Идар-Оберщайн.

Междувременно се жени за звездата Деми Мур, раждат им се 3 дъщери – Румър, Скаут и Талюла. Бракът, продължил от 1987 до 2000 г., завършва с развод, а актьорът признава, че се е провалил като съпруг и баща. За да компенсира това, той поддържа топли отношения с Мур и момичетата. През 2005 г. лично предава булката Деми на новия ѝ съпруг – 15 г. по-младия Аштън Къчър. A когато през 2009 г. самият той се венчава за 24 г. по-младата манекенка Ема Хеминг, сред гостите са Мур и новият ѝ (днес вече бивш) съпруг. Хеминг ражда на Уилис още 2 момичета – Мейбъл и Евелин, които са вече на 10 и 8 г. И макар бракът да се смята за здрав и щастлив, откакто е болен, екшън героят прекарва все повече време и със старото си семейство. Преди време Деми пусна снимки в инстаграм на весело пижама парти с момичетата и гаджетата им.

Тази Коледа цялото семейство – включително новата съпруга Ема, Мейбъл и Евелин отново се събра на празнична вечеря. Актьорът с кученцето Пилаф в ръце (на малката снимка) изглеждаше свеж и възроден от новината, че най-голямата му дъщеря – 34-годишната Румър, чака бебе и той ще става дядо за първи път. Но близките му не са оптимисти за състоянието на Уилис. И приятелят му Силвестър Сталоун обяви, че Брус минава “през наистина труден период”. “Откакто му сложиха диагнозата, не сме говорили много.

Той не е комуникативен. Това ме убива

Толкова е тъжно!”, сподели екранният Рамбо. Джон Траволта също подкрепи своя „колега със страхотна душа” и му пожела да се оправи.

Но афазията е тежко страдание, което има 4 форми. Най-леката е амнестичната афазия, при която пациентът трудно намира думите при назоваване на предмети. Болните говорят в телеграфен стил, с къси и прости изречения. При афазията на Брока, от която се смята, че страда Брус Уилис, речта е забавена заради търсене на подходящите думи, но околните разбират какво иска да каже болният. Много по-тежки са формата “Вернике” и глобалната афазия, при които на пациента почти нищо не му се разбира. Но дори и при афазията на Брока за пълно възстановяване едва ли има надежда. Семеен приятел каза в интервю за RadarOnline, че фамилията “се моли за коледно чудо, докато умствените способности на актьора продължават да западат”. И тъжно заключи: “Те знаят, че Брус няма да е около тях завинаги. Искат да се насладят на всеки оставащ им момент заедно”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране