01.11.2016 | 18:03
Удар: Полицията суши 12 млн. фалшиви евро, извадени от язовир
Напечатани банкноти и заготовки за 14 милиона лева е кътала разбитата печатница за пари край Първомай

Листове с напечатани неистински банкноти евро на обща стойност 12 млн. евро съхнат в момента в заседателната зала на полицията в Пловдив. Това е част от откритите преди три дни количества фалшиви евро, друга част – пачки с банкноти от по 500 евро, бяха представени на брифинг на Апелативна прокуратура в Пловдив в присъствието на главния прокурор Сотир Цацаров.

12-те милиона фалшиви евро са извадени от язовир „Мечка“ до първомайското село Леново от водолази. Качеството им наистина е на висота – те просто приличат на употребявани банкноти. Общо 14 млн. в готов вид и заготовки са откритите количества, които водят следи към разкрита вече печатница в Първомай.

Срещу нейния собственик Петър Петров – Растера, вече приключи дело на първа инстанция с присъда от 6 години. По всичко личи, че откритите в много бърз срок след сигнал фалшиви евро са свързани с тази печатница, защото и на откритите там, и на тези сега банкноти има една и съща грешка – в картата на Европа липсва един от ръкавите на Халкидическия полуостров – Атон.

14 ловни карабини и ловни автомати са открити също така в дома на един от двамата обвинени за последната находка. Половината са със заличени номера, но всички те са сред откраднатите от обран оръжеен магазин в Хасково преди месеца. Тогава след обира магазинът бе запален. В дома на този обвинен са открити и инструменти и заготовки, както и 3 кг марихуана. „Това е третата стъпка от процес, който се развива успешно от месеци”, каза главният прокурор и припомни два “ удара“, при които са разбити печатница в Свищовско през април и печатница в Пловдив през октомври тази година. Качеството на печатаните у нас фалшиви евро е много високо, цитира той оценка на експерти от Европол, с чието сътрудничество са осъществени операциите.

По скалата на Световната банка за неистински банкноти, при най- висока оценка 10, откритите у нас са 9, 7. Задържането на 14-те милиона е и най-голямото такова количество досега у нас.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране