31.01.2022 | 10:31
Украинците са македонците на Русия
Според политическия анализатор Велизар Енчев исканията на Путин за неразширяване на НАТО са логични

„Всички данни сочат, че Владимир Путин няма да направи тази грешка да влезе в Украйна, но украинците са македонците на Русия. До голяма степен Путин има основание да води такава политика“, коментира в „Тази сутрин“ политическият анализатор Велизар Енчев.

„В последните 20 г. Русия твърде много търпя, най-вече заради грешките на предшествениците на Владимир Путин. Русия беше обградена от военни бази. Желязната завеса се премести от Берлин постепенно с влизането в НАТО на страни като Унгария, Чехия, Полша, Литва, Латвия и Естония. Руската Федерация на практика е обградена по т. нар. Източен фланг от около 15 военни бази, от които видими са само 3-4. Тези бази са голяма опасност за Русия, тъй като само една изстреляна ракета, която дори не е балистична, може да достигне до Санкт Петербург за 6-7 минути. Ако Украйна влезе в НАТО, полетът на подобно оръжие ще е 7-8 минути“, каза още Енчев.

Според него исканията на Путин НАТО повече да не се разширява и да не се разполагат настъпателни оръжия на украинска територия и в останалите държави в НАТО, включително и в България, е логично искане, на което алиансът би трябвало да реагира.

„До момента обаче не реагира и е важно как ще реагира Путин и какъв ще е този военно-технически отговор, за който се говори дълго. Каква ще е реакцията на отказа на Байдън и НАТО да отговорят на исканията на Москва – ето това е интересно“, заяви още Енчев.

Той коментира и темата „Северна Македония“. По думите му новите управляващи са занижили изискванията и са сменили фокуса.

„За Скопие заминава делегация, водена от министъра на иновациите Даниел Лорер. Това посещение се случва, след като в петък Пендарковски удари сериозна „плесница“ на България – прие делегация на сепаратистката организация ОМО „Илинден“, забранена през 99 г. от Конституционния съд. Този акт на държавния глава е последван от посещение в Скопие на Лорер. Това за мен е доказателство за срива на имунната система на българската национална сигурност и за достойнството на българската държава“, каза още Енчев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране