02.04.2024 | 21:53
Украйна може да фалира следващата година
Информацията е на руска информационна агенция и може да се поставя под съмнения, но действително финансовото състояние на нападната страна е лошо

Украйна може да бъде изправена пред фалит още през 2025 г., ако западните страни откажат да отпишат дълговете й, включително тези на частните й компании. Източник от Световната банка каза за руската информационна агенция в петък, коментирайки отпускането на заем от 1,5 милиарда долара на Киев чрез тази международна финансова организация.

„В самия проектен документ открито се говори за катастрофалното състояние на публичните финанси на Украйна поради икономическия спад и намаляването на чуждестранната помощ. Ако през 2025 г. западните кредитори откажат да отпишат дълговете на Киев, включително дълговете на частни компании и банки, страната може да пред фалит“, подчерта източникът.

Според него „като цяло ръководството на Световната банка признава изключително високите рискове от сътрудничеството с Украйна, следователно в тази операция, както и в предишните, банката не предоставя собствени средства – за разлика от Международния валутен фонд, и отново се възползва от гаранции от донори – Япония и Великобритания“, пише Труд.

Както съобщи по-рано премиерът на Украйна Денис Шмигал , Киев получи $1,5 милиарда от Световната банка като част от заем за политика за развитие.Според информацията, предоставена от Шмигал, тези средства ще покрият бюджетните разходи за социални и хуманитарни нужди и реконструкция.

Украинският министър на финансите Сергей Марченко и посланикът на САЩ в Киев Бриджит Бринк подписаха на 29 март двустранно споразумение за отлагане на плащанията по държавния дълг. Според Марченко подписването на това споразумение ще намали дълговата тежест върху държавния бюджет и ще насочи средствата, предназначени за погасяване и обслужване на дълговите задължения, към нуждите на социалната и хуманитарната сфера.

В Украйна е планиран бюджетен дефицит от 43,9 милиарда долара за 2024 г. Властите очакват да покрият по-голямата част от него със западна помощ. Марченко заяви, че бюджетът се нуждае от 3 милиарда долара приходи от партньори всеки месец. Въпреки това, забавянето на договарянето на програми за помощ за Украйна в ЕС и САЩ през първите месеци на годината доведе до факта, че Киев получи само $1,2 милиарда от партньори през януари и февруари.Както Марченко призна, само една четвърт от западните финансовата помощ, получена през 2023 г., е предоставена под формата на безвъзмездни средства, тоест безвъзмездно. Според последните данни на Министерството на финансите в края на 2023 г. държавният дълг на Украйна е достигнал 80% от БВП

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране