24.10.2023 | 10:29
Украйна унижи Запада и остана без пари
САЩ и Европа са по-загрижени за вътрешните проблеми и войната в Близкия изток

В Киев признаха: на Запада му омръзна от тях. САЩ и Европа са по-загрижени за вътрешните проблеми и войната в Близкия изток. Как стоят нещата сега с подкрепата на Зеленски?

Зависимост от Запада

Украинският финансов министър Сергей Марченко заяви, че конфликтът с Русия откровено е омръзнал на западните страни. „Виждам много умора, виждам много слабости сред нашите партньори“, каза той. Сега Киев, молейки за помощ, полага „два пъти повече усилия“, отколкото миналата година. А Украйна, според министъра, няма да може да се финансира дълги години, дори ако значително увеличи данъците.

„Все по-малко са хората, които желаят да отделят пари“, оплаква се Марченко. Една от основните причини е промяната в настроенията на западните данъкоплатци, смята той. Освен това киевският режим е затруднен от изборите в САЩ и някои страни от ЕС. Дори обикновените украинци постепенно осъзнават, че са се превърнали в бреме за своите съюзници. През 2022 г. според Киевския международен институт по социология са били само 15%. Сега – 30.

Нов проблем

„Трябва да съживим дискусията за Украйна, за това колко важна е борбата с Русия, защото Западът е все по-уморен от това, което се случва там“, каза полският премиер Матеуш Моравецки в началото на годината. Но положението е по-сложно.

Си-Ен-Ен предупреждава, че заради войната в Близкия изток Зеленски рискува да загуби подкрепата дори на Вашингтон. Властите твърдят друго. Хаосът в контролираната от републиканците Камара на представителите обаче прави много по-трудно разпределянето на парите. Конгресмените, единодушни по въпроса за Израел, не са съгласни за Украйна.

„Има риск международното внимание да бъде отклонено и това ще има последствия“, не крие опасенията си Зеленски. Киев на практика изпадна от информационния дневен ред на Запада. Пенсионираният вицемаршал от ВВС на Великобритания Шон Бел отбеляза, че Зеленски знае как да заинтересува медиите, така че съюзниците активно доставяха оръжия на Украйна, но сега ситуацията се е променила.

Неспазени обещания

Върховната Рада одобри държавния бюджет за 2024 г. с рекордни разходи. Те се надяват да покрият огромния дефицит – около 43 милиарда долара – за сметка на Запада. Миналата година проработи. Не е ясно дали ще се получи пак.

Освен това се оказа, че от февруари 2022 г. режимът в Киев е получил почти наполовина от обещаното: 65 милиарда вместо 137. Европейският съюз не е дал най-много – 57,2 милиарда. Основният донор, САЩ, на практика удържа на думата си: от 26,4 милиарда той изпрати 22,8 милиарда.

„Украинският конфликт се проточи дълго време. Всичко беше проектирано за бърз резултат, както през 2014 г. Не се получи“, отбеляза журналистът и политолог Василий Стоякин. “Време е Западът да се насочи на друго място. Там чакат Иран да бъде въвлечен във войната в Близкия изток. Те предусещат криза около Тайван”, смята експертът.

Никой няма намерение да спонсорира Киев в дългосрочен план. И така похарчиха твърде много. „В крайна сметка това не е войната във Виетнам. Съединените щати не участват пряко, те могат да се изключат по всяко време. Това е обективен фактор. А субективният е, че Зеленски е омръзнал на всички. Той се държи грубо, той е обидил и разстроил твърде много хора“, подчертава експертът.

Украинските власти трябва да обяснят нещо на населението. Нямаше победа през есента. В обществото се появи дисонанс между очакванията и резултатите. Затова Киев се оправдава за недостатъчната помощ от Запада. Освен това се говори за умората на съюзниците.

Сега в света се появи друг източник на новини, който предизвика прилив на адреналин в западната общественост. Те вече няма да финансират Украйна в същия размер, те преминаха към Израел“, казва политологът Александър Дудчак.

Това обаче не означава, че Украйна е отписана. Подкрепата ще продължи, киевският режим все още е необходим. Но финансирането на социалните програми ще бъде рязко намалено, а населението се подготвя психически за по-труден живот.

Виктор Жданов

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране