17.10.2023 | 19:59
„Урсула все повече се държи като кралица на Европа“
Силно недоволство срещу шефката на ЕК в Брюксел заради поведението й по отношение на Украйна и Израел

Европейски дипломати изразиха недоволство от факта, че председателката на ЕК се солидаризира с жертвите на нападенията на Хамас, но „не предаде призивите им Израел да зачита международното право в Газа“. „Подобно поведение се наблюдаваше при обявяването на санкции или по повечето въпроси, свързани с Украйна: тя не го обсъжда с много хора, тя просто взема решение“, казва служител на ЕК пред вестника.

Високопоставени лица в Европейския съюз са недоволни от факта, че председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен все повече излиза извън рамките на служебните си задължения, независимо от мнението на страните членки на общност и се ръководи от мнението на малка група съветници. Това съобщи европейското издание на вестник Politico, предаде ТАСС.

По информация на изданието нов пример за това как фон дер Лайен не се консултира със столиците на страните от ЕС, преди да вземе важни политически решения, е пътуването ѝ до Израел. Редица европейски дипломати изразиха недоволство от факта, че шефът на ЕК се солидаризира с жертвите на нападенията на Хамас, но „не предаде призивите им Израел да зачита международното право в Газа“. „Подобно поведение се наблюдаваше при обявяването на санкции или по повечето въпроси, свързани с Украйна: тя не го обсъжда с много хора, тя просто взема решение“, казва служител на ЕК пред вестника.

По думите на дипломат от ЕС, фон дер Лайен „все повече се държи като кралица“. Редица събеседници на вестника в Брюксел отбелязват, че за разлика от предшественика си на поста Жан-Клод Юнкер тя рядко се консултира с еврокомисари. Друг служител твърди, че Фон дер Лайен „е завзела властта по време на пандемията от коронавируси „, като „никой не оспорва това, включително и заради добрите ѝ постижения“.

Според Politico недоволството в столиците на ЕС може да застраши шансовете на Фон дер Лайен да бъде преизбрана за втори мандат след изборите за Европейски парламент през юни 2024 г. Въпреки че тя все още не е обявила желанието си да се кандидатира отново, лидерите на Европейската народна партия, към която принадлежи фон дер Лайен, вече заявиха, че биха подкрепили нейната кандидатура.

По-рано изданието съобщи, че много страни от ЕС са разкритикували посещението в Израел на 13 октомври на ръководителя на Европейската комисия, по време на което тя направи редица изявления от името на ЕС, в които всъщност изрази абсолютна подкрепа за Израел. Вестникът пише, че тази позиция е предизвикала остри критики от много страни от ЕС, които смятат, че фон дер Лайен е допуснала неприемливо пристрастие в полза на Израел, като всъщност е обещала да подкрепи всяко негово действие срещу палестинците.
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране