23.12.2022 | 21:14
US конгресмен Уорън Дейвидсън: Тревожни са сигналите за корупционни действия на българския главен прокурор Гешев
Действията му са подкопали санкциите по закона "Магнитски"
Особено тревожни са сигналите за корупционни действия на българския главен прокурор Иван Гешев. Това пише Конгресмен Уорън Дейвидсън, член на Комисията по финансовите дела в Камарата на представителите до Конгреса на САЩ и министерсто на финансите на САЩ.
В документа се посочва още:

Конгрес на Съединените щати
Камара на представителите — Вашингтон
До почитаемата Секретар Джанет Йелън,
Министерство на финансите на САЩ
1500 Pennsylvania Avenue N.W.
Вашингтон, окръг Колумбия 20220

Уважаема Секретар Йелън,

Като член на Комисията по финансовите дела в Камарата на представителите, очаквам с нетърпение да установим по-силна и по-открита линия на комуникация с Министерството на финансите на САЩ в 118-ия Конгрес, по въпроси, свързани с незаконното финансиране, корупцията и икономическите санкции.
Сигурен съм, ще се съгласите, че това е важно, тъй като Съединените щати и нашите съюзници продължават да упражняват засилен икономически натиск върху Русия заради нейното незаконно нахлуване в Украйна. За съжаление, виждаме твърде често заобикаляне на тези санкции от лица с руски произход и техни близки сътрудници, въпреки ангажимента на администрацията да “подкрепи върховенството на закона и да наложи мерки върху държавни служители и тези, свързани с тях, които използват държавни институции за лична изгода“. Както знаете, голяма част от зловредното руско влияние е съсредоточено в Югоизточна Европа, включително сред държави от НАТО като България.

В решението си да санкционира влиятелни български лица и техните мрежи, Службата за контрол на чуждестранните активи (“OFAC“) отбеляза, че посочените лица са изнудвали действащи министри “с наказателни обвинения от българската главна прокуратура, ако министърът не предостави […] допълнителна помощ, ако му бъде поискана”. Използването на Главната прокуратура като оръжие в полза на организираната престъпност и корупцията е сериозна заплаха за стабилността на важен съюзник в НАТО и като цяло — на Балканския регион. За съжаление, виждаме само ескалация на неправомерното поведение на българската съдебна система, откакто Комисията по външни отношения на Сената излезе с двустранно изявление, осъждащо “упоритата корупция, намаляването на свободата на медиите, политизирането на съдебната система“.

Особено тревожни са сигналите за корупционни действия на българския главен прокурор Иван Гешев. Европейският съд по правата на човека установи многократни и сериозни нарушения на основните права, предизвикани от експроприационни действия срещу банкови институции, извършени пряко или косвено под надзора на Главната прокуратура. Българските компании за критична инфраструктура и отбрана рутинно се прехвърлят на руски санкционирани банки и други корумпирани елементи, въпреки санкциите. Само преди дни Съветът на Европа — най-висшият орган, който контролира изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека — отбеляза “системния проблем с неефективните наказателни разследвания, както и липсата на независимост на наказателните разследвания по отношение на главния прокурор ” и поиска наказателни производства срещу самия главен прокурор.

Освен това, наложи се разследващи журналисти да бъдат предупредени от посолството на САЩ за непосредствена заплаха срещу тях, само дни след като те съобщиха за обвинения в корупция срещу действащия главен прокурор (приложен е линк към пубикацията на BIRD.BG по съвместното разследване с БОЕЦ по случая “Жоси”) . Може би най-обезпокоителното е, че българските съдилища видимо последваха отказа на главния прокурор да предприеме действия срещу санкционираните лица и наскоро обявиха санкциите на САЩ, наложени съгласно Глобалния закон за отговорност за върховенството на закона и човешките права на Магнитски (“Законът Магнитски“), за неефективни и без правна сила в Република България. Българската прокуратура няколко месеца по-късно прекрати всички разследвания и мерки срещу санкционираните от САЩ български граждани.

Тези действия пряко заплашват стабилността и сигурността на съюзниците от НАТО в Европа и имат за цел да подкопаят Закона Магнитски, който се превърна в един от най-ефективните инструменти, достъпни за правителството на САЩ срещу чуждестранни служители и сенчести бизнеси, замесени в корупционни практики и нарушения на правата на човека. Явното пренебрегване на санкциите на САЩ от страна на българския главен прокурор е недопустимо и трябва да бъде разгледано.

Конгресмен Уорън Дейвидсън
8-ми район, Охайо

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране