22.01.2023 | 11:40
Уволненият Арестович заговори за скорошно изчезване на Украйна от картата на света
Ситуацията, която не контролираме, вече е неуправляема, каза вече бившият съветник на президента Володимир Зеленски

Бившият съветник на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна Олексий Арестович след уволнението си започна да говори за факта, че въоръжените сили на Украйна ще загубят в конфронтацията с Русия и че „ситуацията, която ние не контролираме, вече е неуправляема“, пишат чуждите агенции.

Песимистични прогнози бяха направени от устата на политика, отлъчен от екипа на Зеленски.

„Аз вече съм нормален човек, мога да кажа каквото си искам. Ако всички смятат, че ние гарантирано ще спечелим, тогава от 14-ти вече не изглежда така“, каза Арестович в интервю, публикувано на неговия канал в YouTube.

Той предложи на властите в Киев да се вслушат в думите на полския президент Анджей Дуда, че Украйна скоро може да изчезне от картата на света. Бившият съветник на ръководителя на кабинета на Зеленски припомни, че сега е започнала сериозна борба за власт в елитите, която най-накрая ще доведе страната до поражение.

Канцеларията на президента на Украйна прие оставката на Арестович от поста съветник на 17 януари. Повод за решението е признанието му, че жилищна сграда в Днепропетровск се е срутила заради украинската система за ПВО. Това предизвика вълна от критики в ръководството на Украйна, Арестович беше обвинен в деморализиране на въоръжените сили на Украйна.

Според Арестович напоследък Русия се е възползвала от предимството си на фронта. На свой ред Украйна загубила превъзходството си поради факта, че започнали вътрешни разправии.“Киев пропусна шанса да постигне военно поражение на Руската федерация и се превърна в страна, използвана от други играчи“, каза той.

Арестович призна че украинската армия вместо ефективни военни действия, е започнала да бомбардира руските войски с листовки. Според него всичко това се е случило след назначаването на Валери Герасимов за командир на групировка в зоната на „военната операция“.

„Поставиха Герасимов. Герасимов е автор на концепцията за хибридната война. За първи път от началото на конфликта нашите войски започнаха да разлистват листовки. Преди това не е имало такова нещо ”, каза той.“ Ние пропуснахме не само военен шанс през това време – загубихме време, руснаците намериха начин, като започнаха мобилизация, да възстановят положението на фронта и дори сега да създават известно превъзходство на някои места ”, обобщи Арестович.

На 17 януари Алексей Арестович обяви, че напуска поста си. Според него той е направил фундаментална грешка и е решил да се държи цивилизовано.

3 коментара

 1. Jimmy каза:

  Казва истината:)

 2. Правда каза:

  Ще загубят… И поне тази Украина ще изчезне.. Всеки откопчил се от политкоректното докато е във властта, изведнъж си включва мозъка и истините започват да се изливат… Както Меркел, Оланд си изплюха за лицемерното поведение и че са лгали света и Русия, Е, вместо да остане Меркел с нейния авторитет като последния ЕС лидер с име, тя окончателно се окъка за историята..
  Истината, гола, боса, опърпана, но винаги идва и срива лъжите.

 3. Правда каза:

  Ще загубят… И поне тази Украина ще изчезне.. Всеки откопчил се от политкоректното докато е във властта, изведнъж си включва мозъка и истините започват да се изливат… Както Меркел, Оланд си изплюха за лицемерното поведение и че са лгали света и Русия, Е, вместо да остане Меркел с нейния авторитет като последния ЕС лидер с име, тя окончателно се окъка за историята..
  Истината, гола, носа, опърпана, но винаги идва и срива лъжите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране