28.10.2023 | 14:43
Уволняват Деньо Денев от ДАНС заради манипулативния доклад за машините
Зам.-шефът на агенцията е назначение на съпредседателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски

Отново трябва да обсъждаме как ще гласуваме – с машини или само с хартия. На последните местни избори над 600 хил. бюлетини бяха обявени за недействителни. Затова след последните местни избори бяха въведени машини. Бюлетини от тях не могат да са недействителни“.

Това каза в свое изявление в Министерския съвет министър-председателя Николай Денков.

„Срокът за сертифициране на машини е днес в 17:00 часа следобед. Вчера ЦИК забрани гласуването с машини. Решението им е след доклад на ДАНС, в който са направени внушения, че някой може да манипулира машинния вот. Машините в момента са принтери. Може да се погледне какво са отпечатали“, посочи Денков, цитиран от bTV.

Докладът на ДАНС е във формат, който не съответства на законовите изисквания. Създава се впечатлението, че липсата на секретност цели той да се разпространи“.

Министерският съвет ще гласува оставката на зам.-председателя на ДАНС Деньо Денев след доклада, обяви Денков. Според публична информация,  Денев е назначен на поста след настояване на съпредседателя на ПГ на ДПС  Делян Пеевски.

Според него ЦИК е заблудила обществото. „Всичко се прави в последния момент, за да няма време за реакция. Върховния административен съд ще може да се произнесе в понеделник – след изборите. Имате основания да преразгледате решението си и да позволите машинното гласуване. МВР е готово да достави машините“, посочи той.

Ако напрежението между партньорите продължи, няма смисъл от кабинет“, каза още министър-председателят.

Сагата около организацията на изборите в неделя започна в петък по обяд след среща на председателите на част от парламентарните групи в Народното събрание. Пред тях председателя на парламента е представил доклад на ДАНС относно машините за гласуване.

На местните избори на 29 октомври и на евентуалните балотажи ще се гласува само с хартиени бюлетини, реши централната избирателна комисия. Текстът бе приет с 12 гласа „за“ и 2 гласа „против“.

Срещу решението на ЦИК е внесена жалба във Върховния административен съд, но той ще се произнесе най-рано в понеделник.

Пред сградата на ЦИК има протест след решението да не се използват машини на предстоящия местен вот.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Гонете го разиграва цяла българия

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране