30.10.2023 | 10:32
В 20 областни града ще има балотажи
Тежки битки се очертават в София, Пловдив, Варна, Плевен и Кюстендил

Местният вот доведе до интересни обрати и изненади по места. В някои общини очакванията на кандидатите на база екзитпол се разминаха сериозно с данните от преброяването на гласовете. В някои общини се очертават интересни политически разломи и битки за втори тур – като София, където ще има балотаж, вероятно между Васил Терзиев от ПП-ДБ и лявата Ваня Григорова, а в други има големи разочарования.

Положението засега остава неясно в Пловдив. Костадин Димитров от ГЕРБ повежда с 33.40%, следван от кандидата на ПП-ДБ Ивайло Старибратов с 16.09%. Трети е бившият кмет на града под тепетата Славчо Атанасов, издигнат от шарена местна коалиция (ВМРО, Атака, Воля, зелени, земеделци), който със своите 13.22% от гласовете доближава Старибратов. При обработени 58.82% от протоколите кандидатите за очертаващия се балотаж могат лесно да се променят, докато е готов окончателният резултат.

Още по-тежка е битката в Плевен. Първи засега е Валентин Христов от ГЕРБ с 19.17%, следван много близо от досегашния кмет Георг Спартански с 18.38%, който е издигнат от инициативен комитет. Спартански, на свой ред, е преследван също толкова близо от третия в класацията – Чавдар Попов с 17.13%, също независим. Обработени са 91.51% от протоколите, което оставя място за размествания преди очевидно предстоящия втори тур.

Такова е положението и във Варна. Иван Портних, досегашният кмет на морската ни столица от ГЕРБ, е първи с 26.43%. Следва го Благомир Коцев – избраникът на ПП-ДБ, с 21.60%. Трети остава Коста Стоянов от „Възраждане“ с 18.75%. Силното представяне на националистите означава, че на предстоящия втори тур между Портних и Коцев техните гласове може да решат вота.

В Габрово на балотаж срещу кандидата на ГЕРБ Таня Христова отива кандидатът на „Възраждане“ Даниел Петров. Разликата между двата обаче е голяма – 47.17% срещу 11.44%. Това е резултат при 100% обработени протоколи. Третата в класирането Ралица Манолова, номинация на ПП-ДБ, може само да съжалява, тъй като разликата между нея и Петров е едва 67 гласа.

В Кюстендил кандидатът на местна коалиция ГЕРБ Петър Паунов избърза с тържествата, отчитайки, че е събрал подкрепа от над 50% още на първи тур. При обработени 48,4% от протоколите резултатите са много далеч от празничните – Паунов води с крехка преднина пред кандидата на „Партия на зелените“ Огнян Атанасов – 29,7% срещу 25,8%.

Във Видин на оспорван балотаж се изправят кандидати на партии, които на национално ниво са коалиция – СДС и ГЕРБ. Цветан Ценков, кандидатът на местната коалиция между СДС и „Новото време“, води с голяма преднина пред издигнатия от ГЕРБ Александър Матеев – 37.54% срещу 19.34% на база 97.69% обработени протоколи.

Шумен е една от малкото общини, в които БСП има шанса да постигне нещо. Претендентът на социалистите Христо Христов води с 26.76% (при 94.87% обработени протоколи) пред Георги Колев от ГЕРБ, който взима 21.31%. Следващите места остават за кандидатите на „Левицата“ и ПП-ДБ.

Столетницата се справя по-убедително в Русе. Местният кмет Пенчо Милков, който беше подкрепен от широка лява коалиция, включваща няколко формации, освен БСП, получава 35.85%, а кандидатът на ГЕРБ Иван Иванов остава далеч назад с 15.47%. Това обаче е резултат при обработени 64.58% от протоколите.

В Хасково номинираният от ГЕРБ Станислав Дечев все още разполага с възможност да спечели на първия тур. Засега е събрал 46.96% от гласовете при обработени 82.18% от протоколите. Вторият в състезанието – Георги Иванов от партията „Български глась“ остава далеч назад с 19.46%.

С близък резултат в Смолян на балотаж отиват Николай Мелемов от ГЕРБ (26.27%) и Стефан Сабрутев от „Движение Нашият град“ (20.51%). Така сочат резултатите при обработени 97.04% от протоколите. Депутатът Михал Камбарев, който се състезаваше от името на ПП-ДБ, остава трети (17.56%).

На втория тур в Сливен ще се сблъскат Стефан Радев от ГЕРБ, който сега води с 34.13%, и Пламен Стоянов от партията „Пряка демокрация“ с 23.20%.

В Силистра Александър Сабанов, който се състезава като независим, за малко не успява да спечели от раз. При обработени 99.09% от протоколите той получава 46.68% от гласовете. Ивелин Иванов от ГЕРБ го следва с 35.55% и ще му бъде съперник на балотажа.

Мирослав Грънчаров от ПП-ДБ ще отиде на балотаж в Разград с Добрин Добрев, който е бивш депутат от БСП, но сега е издигнат от инициативен комитет като независим. Десният кандидат взима 23.97%, а независимият – 19.65% от гласовете. Това обаче е резултат при обработени 84.57% от протоколите, като третата в изборите – Галина Георгиева от ГЕРБ, получава засега 17.94% и все още има шанс да измести Добрев за балотажа.

На втори тур битката в Пазарджик ще бъде между Тодор Попов, издигнат от местната коалиция „Новото време“, който получи 39.31%, и депутатът Петър Куленски, номиниран от ПП-ДБ, който остава доста по-назад с 16.17%. Резултатът е краен – 100% от протоколите са проверени.

В Ловеч ще се борят на втория тур Валентина Недялкова от ГЕРБ (30.10%) и Страцимир Петков (19.26%), издигнат от коалиция между ИТН и „Български възход“. И тук протоколите са напълно обработени и няма да има промени в класирането.

С огромна коалиция зад гърба му, включваща ДБГ, ИТН, НДСВ, ССД, ГН и ВМРО-БНД, Йордан Йорданов става първи в Добрич. Дори такъв шарен съюз му дава 27.21% от гласовете и затова ще трябва да се бори на втори тур с Красимир Николов, който го следва недалеч с 21.88%.

Даниел Панов, досегашният кмет на Велико Търново, не можа да спечели нов мандат в първия тур. Издигнатият от ГЕРБ кандидат получава 42.37%. Йордан Терзийски, депутат от ПП-ДБ, който му беше основен конкурент, остава втори с 20.97% от гласовете. Това е резултат при обработени 100% от протоколите, така че балотажът е сигурен.

В Благоевград води Илко Стоянов, също настоящ кмет, подкрепен от ГЕРБ, но издигнат от инициативен комитет. С 27.07% от гласовете при 99.67% обработени протоколи той със сигурност ще трябва да ходи на балотаж с втория – кандидатът на ПП-ДБ Методи Байкушев, който получи 21.78%. Тук интригата е при кого ще отидат гласовете на следващите в класирането – Николай Шушков (15.06%) и Атанас Камбитов (12.51%). И двамата бяха издигнати от инициативни комитети.

Засега изглежда, че в Стара Загора побеждава досегашният кмет Живко Тодоров с 55.36% от гласовете. Това обаче е резултат при 53.53% обработени протоколи. Ако той падне, тогава ще трябва да отиде на балотаж с Искра Михайлова от „Възраждане“, която засега получава 13.17%, или с близко следващата я Мария Динева от „Земеделски народен съюз“ с 11.63%.

КАТЕГОРИЧНО

Ямбол е абсолютният рекордьор по категорична подкрепа за кмета – Валентин Ревански. 79.15% от избирателите в града (при 100% обработени секционни протоколи) са подкрепили Ревански, който беше издигнат от „Пряка демокрация“ и подкрепен от ГЕРБ. Това е втори мандат на Ревански начело на Ямбол – през 2019 г. той бе избран за кмет от същата листа. Далеч зад него с резултати от 6,1 % и 5,91% са кандидатите на ПП „Българска нова демокрация“ и БСП.

Станислав Владимиров в Перник има шанса да подобри рекорда на Ревански. Избраният за нов мандат кмет, който напусна със скандал БСП, сега се състезава с формацията „Движение за просперитет на Перник“ и успя да събере 80.13% от гласовете при обработени 91.05% от протоколите. Следват го с незначителни проценти кандидатите на „Български съюз за директна демокрация“ Станислав Стойнев и на „Възраждане“ Радослав Червенков.

ГЕРБ убедително печели в Търговище – местният кандидат на партията Дарин Димитров е получил 68.45% от гласовете. Този резултат едва ли ще се промени драматично, въпреки че засега са обработени 77.86% от протоколите.

Враца е друг областен град, където герберитге печелят безпроблемно. Калин Каменов, когото издигнаха за кмет, получава 67.10%. Това е резултат при 92.05% обработени протоколи, така че всичко изглежда предрешено.

Както се очакваше, в Бургас печели вечният кмет на града Димитър Николов от ГЕРБ. Той взима 60.49% при изцяло обработени протоколи. Втори с едва 9.09% остава Константин Бачийски, лидерът на „Средна европейска класа“ и коалиционен партньор на „Продължаваме промяната“. Изборът на Бачийски като фаворит на ПП предизвика тежък раздор с другия им съюзник – ДБ. Съдейки по резултата на Николов, дори ПП и ДБ да се бяха разбрали за общ кандидат, това нямаше да има особено значение.

Златко Живков, издигнат от местна коалиция между СДС, ГЕРБ, ВМРО-БНД и ЗНС, побеждава на първия тур в Монтана с 62.43%. Далеч назад остава вторият в изборите – депутатът Петър Петров от „Възраждане“, който взима 14.50%.

Най-малко изненадващият резултат в страната е в Кърджали. ДПС ще продължи да управлява града и след като отстрани дългогодишния досегашен кмет Хасан Азис. Новият – Ерол Мюмюн, получава 56.98% от гласовете. Това не е окончателен резултат – все още са обработени само 71.14% от протоколите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране