12.07.2015 | 23:05
В документацията за КТБ липсвало името на Пеевски
Ще има още законодателни промени в банковия сектор, но след избирането на нов управител на БНБ, заяви Десислава Атанасова

В цялата документация, която пристигна в комисията за КТБ, никъде не фигурираше името на г-н Пеевски нито като физическо лице, нито като собственик на някаква фирма.

Това коментира пред БНР депутатът от БСП Димитър Горов, който е член на парламентарната комисия по казуса „КТБ“ по повод обществената неудовлетвореност след оповестения доклад за обстоятелствата, довели до фалита на банката.

„Личните отношения между Цветан Василев и Делян Пеевски и трети лица не са предмет на работата на комисията. Няма как такива лични отношения да бъдат установени от нас как са се развивали през годините“, уточни той. „Основното заключение е, че БНБ е проспала практически  целия процес от закупуването на банката и нейното набъбване до източването й. Подобна е ситуацията и с ДАНС. Това се е случвало под носа на контролиращите органи. Едва ли е работа на Народното събрание да контролира дейността на прокуратурата. Централната банка не си е свършила работата“, обясни още Горов.

Председателят на комисията за КТБ от ГЕРБ Десислава Атанасова коментира, че не е съгласна с твърденията, че докладът не разкрива схемите за злоупотребите в банката и остават неизказани факти. „В никакъв случай не съм съгласна с подобна констатация. Задачата  на комисията беше да проверим дали определени държавни институции, които са следвали да осъществяват контрол, не са си свършили работата и как се е източвала банката. В изводите на доклада е описан достатъчно коректно начинът, по който са отпускани необезпечени кредити и кредити, отпускани на свързани лица, включително и на фирми без никаква стопанска дейност“, обясни Атанасова.

Тя заяви, че след като парламентът промени законодателството, свързано с банковата тайна, управляващите обмислят още законодателни промени за банковия сектор. Гласуването в Комисията за надзор на публичните одитори при казуси от висок обществен интерес следва да е явно и санкциите ще бъдат завишени, допълни тя. Атанасова допълни, че има предложения за дейността на финансовото разузнаване. „При изслушването на ръководителите на финансово разузнаване и финансова сигурност (от временната комисия – б. р.) стана ясно, че  техните правомощия са свързани основно с темата пране на пари, а не с една действаща кредитна институция“, обясни депутатът.

Очакват се и законодателни предложения за дейността на БНБ, но след като бъде избран нов управител, тъй като четиримата кандидати имат различни визии, обясни Десислава Атанасова. Димитър Горов допълни, че социалистите още не са решили дали ще подкрепят някой от четиримата кандидати за управител на БНБ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране