05.12.2023 | 22:43
В МВР има изолатор за освободени началници
В звено към министъра в момента има 10 такива отстранени, твърди доскорошният ръководител на пловдивската полиция

Има специално звено, създадено към вътрешния министър, в което към момента има 10 освободени от постовете си началници и което го наричат „изолатора“. Това разкри в интервю по Би Ти Ви бившият директор на полицията в Пловдив Васил Костадинов. Въпросната структура е по линия на специална разпоредба от Закона за МВР, каза още той.

Става дума за звено, което съществува от последните години, което се води към самия министър и в него обикновено изкарват по 6 месеца махнати началници. С изтичането на този срок, който е нещо като 6-те месеца в разпореждане в армията, обичайно въпросните началници или ги пенсионират, или ги махат окончателно или ги местят на по-ниски длъжности.

За това звено стана дума отново и миналата седмица в публикация на вестник „Капитал“, посветена на началника на кабинета на вътрешния министър Калин Стоянов – Васил Кръстев. Последният подаде оставка с аргумента, че „не би желал да бъде въвличан в политически скандал, който да се използва, за да се атакува МВР“. Министърът прие оставката му.

Сега Костадинов обяви, че в специалното звено към вътрешния министър са назначени повечето освободени тази година областни директори на полицията. Самият той е бил в звеното около месец и половина. Костадинов обяви, че помни как са ходили на границата, за да инспектират как се противодейства на мигрантския натиск. Той съобщи, че работното място на хората от звеното е било в района на Академията на МВР, а заплатата – малко по-ниска от тази на директор на областна дирекция

„Тогава, когато аз бях, в звеното бяхме осем отстранени полицейски шефове. Сега не съм сигурен дали не са и 10. Там са бившите директори на дирекциите в Пазарджик, Благоевград, Смолян, Ямбол“, добави той. „Служителите в това звено са на пряко подчинение на министъра“, подчерта Костадинов.

Васил Костадинов е уволнен дисциплинарно – формално заради допълнително възнаграждение за служител от РУ-Стамболийски (14 лв.), а неофициално заради убийството в Цалапица и бягството от България на основния заподозрян за него.

Действията на полицейските служители, работили в Цалапица, са достатъчно отговорно извършени, така че в максимално кратък срок да се установи извършителят на престъплението, смята Костадинов. Той е обжалвал пред съда уволнението и очаква да го възстановят на работа в МВР.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране