06.11.2016 | 0:01
В Турция подготвят гласуване с хронометър
Партийните организатори изчислили, че така гласуването ще отнеме между 30 сек. и 1 минута

В Турция се очаква да се гласува много организирано и максимално бързо, „с хронометър“, както се изрази корестопдентът на Нова телевизия от Бурса.

Партията, която традиционно обгрижва електората там и която сега има конкуренция от свои бивши съпартийци, е създала почти военна организация за изборите. Причината е, че тази година секциите са намалени от 146 на 35. Според информацията, декларациите, които нашите сграждани в Турция попълват пред самата комисия, че няма да гласуват на друго място вече са попълнени и раздадени, за да се пести време.

Партийните организатори изчислили, че така гласуването ще отнеме между 30 сек. и 1 минута. От Бурса съобщават също, че тук такова понятие като „ден за размисъл“ няма и организацията за изборите тече с пълна сила. И дума не се отваря за референдума най-вероятно, защото така ще се спести още време за гласуването за президент. В града и региона има около 50 000 изселници.

Според репортажа имало спекулации и със задължителното гласуване, като се разпространявали твърдения, че който не гласува ще му се отнемат социални придобивки и дори можело да се отнема българско гражданство.

В същото време кореспондентът на NOVA в САЩ съобщи, че се очаква рекордно ниска избирателна активност. В страната са открити 35 секции, със 7 по-малко от преди, а в Канада има общо 7 секции, като правителството там е направило компромис и е разрешило и гласуване извън посолството и консулствата.

Кореспондентът на медията пирпомни, че тук обикновено гласуват между 8 и 9 000 души и обясни прогнозата си за ниска активност с отдалечеността на секциите от местоживеенето на доста българи.  Той даде  пример с Чикаго, където дори в почивен ден отнемало около час, за да се стигне до съответната секция.

Какъв аргумент може да бъде това за избирателната активност и отношението на сънародниците ни към политическия живот у сан – оставяме сами да прецените.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране