24.04.2018 | 8:53
Ван прегази десетки в Торонто
Убити са 10, ранени са 16

Ван прегази пешеходци в центъра на Торонто, убити са 10, ранени са 16.

Инцидентът е станал на голямо кръстовище – между улица „Йонг“ и „Финч Авеню“, в 13.30 часа местно време, когато множество офис служители излизат да обядват. Колата, с която е извършено нападението е взета под наем. Компанията, от която е нает ванът – „Райдър систем”, потвърди, че един от нейните ванове е участвал в инцидента.

Седем пострадали са приети в центъра по травматология на болница „Сънибрук“ в Торонто. Лечебното заведение уточни, че петима души са в критично състояние, а двама са сериозно ранени.

Малко по късно полицията задържа водача Алек Минасян, 25-годишен жител на предградието Ричмънд хил. Началникът на полицията в града заяви, че мотивът за нападението все още не е известен. Той уточни, че въз основа на свидетелските показания „действията категорично изглеждат преднамерени“, предаде Ройтерс.

На видео, заснето от минувач очевидец на ареста на Минасян, се вижда, как той крещи на полицията: „Убийте ме“ и насочва нещо към полицейски служител. Полицаят казал: „Не, легни на земята“. Тогава заподозреният казва, че носи пистолет в джоба си, но полицаят му казал: „Не ми пука, легни долу“, предаде Ройтерс.

Според бивши съученици на Минасян той е посещавал в гимназията програма за ученици със специални потребности, предаде Ройтерс. Съученици описват Минасян като „човек, който не е бил социален, но е бил абсолютно безвреден“.

Понятието „специални потребности“ се използва в канадската образователна система за хора както с физически недъзи, така и с поведенчески и образователни затруднения.

Сандърс посочи, че полицията няма предишна информация за задържания.

Същевременно канадското министерство на обществената сигурност заяви, че настоящият инцидент няма връзка с националната сигурност.

Според телевизия Ен Би Си, която се позовава на американски и канадски представители на силите за сигурност, психическо заболяване, а не тероризъм, е водещата теория за нападението в Торонто.

Телевизията посочва, че заподозреният е участвал в онлайн дискусии относно Елиът Роджър, който откри стрелба през 2014 г. близо до Санта Барбара, Калифорния, и уби шестима души.

Очевидец, цитиран от Си Ен Ен, заяви, че според него шофьорът е действал целенасочено. „Този човек правеше това съзнателно, искаше да убие всички“, твърди свидетелят.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране